Египет обяви тримесечно извънредно положение в северната и централната част на Синайския полуостров

25.10.2014 | 09:46 Редактор: Ирина Георгиева
Египет обяви тримесечно извънредно положение в северната и централната част на Синайския полуостров

Египет обяви тримесечно извънредно положение в северната и централната част на Синайския полуостров. Мярката се предприема след самоубийствен атентат с кола-бомба на 24 октомври, при който загинаха 30 военни.

Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси подписа указ, според който мярката влиза в сила на 25 октомври „за срок от три месеца”, се казва в изявление на президентството. Извънредното положение се въвежда в резултат на най-кръвопролитното нападение над силите за сигурност след свалянето на президента Мохамед Мурси  миналата година.   

На 24 октомври атентат с кола бомба отне живота на най-малко 30 войници. Автомобилът е взривен на пропускателен пункт на армията в северната част на Синайския полуостров. След взрива терористи започнали обстрел с автоматично оръжие. В отговор армията е предприела мащабна операция за издирването на терористите, причинили атентата.

След свалянето на президента Мохамед Мурси, джихадистите на Синайксия полуостров често извършват атентати срещу полицаи и военни. През последните дни обаче регионът е сцена на ескалация на насилието между ислямисти и официалната власт.

Анализатори коментират, че атаките са пречка за правителството, което през последните няколко месеца е успяло да направи известен напредък в борбата срещу ислямистките въоръжени бунтовници на Синайския полуостров.