Нов случай на заразен с вируса ебола в САЩ

Млад лекар, наскоро завърнал се от Западна Африка, дал положителен резултат за смъртоносната болест

24.10.2014 | 08:51 Редактор: Мариета Иванова
Нов случай на заразен с вируса ебола в САЩ

Нов случай на заразен със смъртоносния вирус ебола в Съединените щати. Млад лекар, който наскоро се е завърнал в САЩ от опустошената от ебола Западна Африка, е дал положителен резултат за смъртоносната болест, съобщават световните агенции.

33-годишният Крейг Спенсър е бил приет в болница на 23 октомври. Здравните власти проследяват контактите на лекаря.

Спенсър е работил към „Лекари без граници” в Гвинея- една от трите западноафрикански държави, засегнати от епидемията на ебола. От международната организация съобщиха, че той ги е уведомил незабавно, когато е вдигнал температура, в съответствие с насоките на Световната здравна организация.

Органите на реда в Съединените щати са отцепили част от квартала, в който живее лекарят. Междувременно все повече държави започват да оказват помощ на засегнатите от коварния вирус страни в Западна Африка.

Германия изпрати хуманитарна помощ. Ръководител на ООН пък заяви, че светът не е подготвен за най-лошото избухване на ебола в историята. По думите му вирусът е излязъл извън контрол заради редица причини, най-голямата от които е мобилизацията на човешките ресурси. За тази цел има нужда от обучен медицински персонал, както и управление на съоръженията за лекуване на хора, заразени с вируса.

В същото време първи случай на ебола беше регистриран в Мали. Така страната стана шестата в Западна Африка, засегната от смъртоносния вирус, който причини на смъртта на близо 4900 души в рамките на няколко месеца.

В последните дни стана ясно, че водещи фармацевтични компании по света се обединяват сили срещу смъртоносния вирус. Американският гигант Johnson & Johnson обяви планове за създаването на 1 млн. дози от своя ваксина догодина. Компанията ще си сътрудничи с британска корпорация, която рaзработва свой отделен продукт.