Френска компания разработи тест за наличие на свинско и алкохол в храните

Продуктът е наречен Halal Test

23.10.2014 | 16:30 Редактор: Ирина Георгиева
Френска компания разработи тест за наличие на свинско и алкохол в храните

Френска компания разработи специален тест, който позволява за няколко минути да се установи наличието на свинско или алкохол в продукти. Продуктът е наречен Halal Test от имета на мюсюлманския термин, обозначаващ всички позволени храни и дейности според исляма.

Принципът на работа на устройството е сходен с този на теста за бременност. Потребителят трябва да потопи лентичка в чаша вода, която съдържа част от хранителния продукт. След няколко минути тестът показва резултата.

По думите на един от основателите на компанията Capital Biotech Абдерахман Шауи, тестът ще бъде особено полезен за мюсюлманите, които купуват храна без маркер за съответствие с правилата на Корана.

„По време на пътешествие, или когато идете на ресторант, или когато поръчвате храна за вкъщи, попадате на продукти, които не винаги са отбелязани”, каза Шауи.

"Искахме тестът да може да се ползва от колкото се може повече хора. Всеки може да го използва. Единственото, от което се нуждаете е топла вода и да можете да четете на френски, английски или арабски. В рамките на пет до десет минути получавате надежден резултат." - заяви Жан-Франсоа Жулиен, Съосновател на Capital Biotech.

Освен наличието на забранени от Корана продукти, разработчиците се надяват да създадат и тест, който ще може да определи по какъв начин е убито животното въз основа на окисляването на кръвта. Според нормите на исляма животинската храна трябва да е от животни, които са убити, а не умрели. За да бъде месото „халал“ е необходимо животното да бъде заклано по специален начин различен от прилагания в индустриалните кланици в немюслманските страни.