Кое е особеното в Кобане

Анализ на Al Jazeera

22.10.2014 | 10:00
Кое е особеното в Кобане

Кое е особеното в Кобане

Анализ на Al Jazeera

В последните няколко седмици един малък град на сирийско-турската граница зае централно място във водената от САЩ война срещу ИДИЛ. Населеният предимно с кюрди град Аин ал-Араб, известен като Кобане, подобно на по-голямата част от сирийската провинция, бе непознат на външния свят, докато не бе обсаден на 16 септември 2014.

 

По ирония тази битка бе обявена за най-решителната от водената от САЩ кампания срещу ИДИЛ - след като вече малцина говорят за Мосул в Ирак.

 

За такава "решителна" битка, колебливият международен отговор на Обсадата на Кобане дойде по-късно, отколкото очакваха неговите 45 000 жители, повечето от които фермери. С дни западните медии обвиняваха водената от САЩ коалиция в пренебрегване на ескалиращата хуманитарна криза.

 

Съседна Турция също се поколеба да се намеси. Започнаха кампании с хаштаг в подкрепа на обсадения град, включително #SaveKobane и #USHearKobane в опит да окажат натиск над американските военни.

 

Въпреки че САЩ проведоха въздушни удари, американските официални представители дадоха да се разбере, че Кобане не е част от тяхната стратегия. "Кобане не определя стратегията на коалицията за ИДИЛ", каза американският държавен секретар Джон Кери на 13 октомври 2014.

 

Повече помощ дойде едва в неделя, когато САЩ започнаха да пускат от въздуха оръжия за кюрдските бунтовници. В понеделник Турция се съгласи да позволи на иракски кюрдски подкрепления да влязат в града през границата й със Сирия - въпреки че Анкара смята Кюрдската работническа партия /ПКК/ за терористична организация.