Влизат в сила новите санкции на ЕС срещу режима на Башар Асад

Рестрикциите засягат още 12 министри и две компании от петролната индустрия

21.10.2014 | 17:05 Редактор: Ирина Георгиева
Влизат в сила новите санкции на ЕС срещу режима на Башар Асад

На 21 октомври влизат в сила новите санкции на ЕС срещу режима на Башар Асад, съобщиха Reuters и DPA, предаде БТА. Рестрикциите засягат още 12 министри и две компании от петролната индустрия.

Забраната за пътуване в ЕС и замразяването на активите под европейска юридсикция бяха наложени и на Хасан ан Нури, кандидат на президентските избори на 3 април. Той е министър на административното развитие от 27 август, когато бе назначен заедно с още няколко нови членове на правителството.

Останалите засегнати министри са тези на икономиката, висшето образование, водните ресурси, жилищното строителство,
труда, здравеопазването, вътрешната търговия, транспорта, културата и един държавен министър. Като членове на
правителството, те също носят отговорност за репресиите срещу мирното население, се посочва в официалния вестник на ЕС.

Санкциите засягат още армейски командир и офицер от военновъздушните сили. Замразени са активите на Pangates International Corporation Ltd, фирма от Обединените арабски емирства, която е обвинена в посредничество в доставките на петрол, и на нейната компания майка, Abdul Karim Group.

В списъка на европейските санкции попадат още Мохамед Фарахат, финансов вицепрезидент в египетската петролна фирма Tri-Ocean Energy, както и Абделхамид Хамис Абдула, председател на базираната в Бейрут фирма Overseas Petroleum trading. И двете компании бяха добавени с списъка през юли по обвинение, че са организирали тайни доставки на петрол до Сирия.

На 20 октомври страните от ЕС решиха да забранят износа на самолетно гориво за Сирия, защото се използва при въздушни удари, но решението няма да влезе в сила до приемането на конкретни разпоредби.