ЕК отпуска 165 млн. евро за селскостопанските производители

Те бяха силно засегнати от войната на санкции между Запада и Русия

30.09.2014 | 15:26 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК отпуска 165 млн. евро за селскостопанските производители

ЕК реши да увеличи до 165 милиона евро размера на финансовата помощ за производителите на бързо развалящи се зеленчуци и плодове в ЕС. Те бяха силно засегнати от войната на санкции между Запада и Русия. По-рано се съобщаваше, че обемът на компенсациите за европейските фермери ще е в размера на 125 милиона евро.

По предварителни изчисления руските санкции за плодовете и зеленчуците ще струват на ЕС 7 млрд. и 400 милиона долара. Руският сектор земеделие пък се нуждае от 636 млрд. рубли или над 13 млрд. евро инвестиции, за да може да бъдат заменени продуктите, забранени за внос в отговор на санкциите на Запада.

Русия разчита много на чуждестранни плодове и зеленчуци, защото дългите й зими и неблагоприятен климат не позволяват на земеделците да задоволяват нуждите на разрастващата се средна класа в страната.

Официални представители обаче изразиха увереност, че страната ще успее да компенсира недостига с внос от Латинска Америка и Турция. Редица азиатски страни, особено гигантите Китай и Индия, вече се готвят да заемат освободените ниши и да доставят селскостопанска продукция в Русия.