Румънски депутат: Русия плаща на еколозите да протестират срещу добива на шистов газ

Москва е отделила средства за демонстрации основно в Румъния и Франция

24.09.2014 | 15:14 Редактор: Ирина Георгиева
Румънски депутат: Русия плаща на еколозите да протестират срещу добива на шистов газ

Русия е отделила 82 милиона евро за организирането на екологични протести през 2013 година. Това е заявил председателят на Комисията по промишленост в румънския парламент Юлиан Янку. Според него Москва е отделила средства за демонстрации срещу добива на шистов газ, основно в Румъния и Франция.

Според Юлиян Янку, Русия се стреми да запази статуквото на енергийния пазар в ЕС. По думите на депутата, Москва е блокирала няколко големи инфраструктурни проекти като газопреносната мрежа Набуко. Румънецът споделя, че Европа е изправена пред голяма дилема, тъй като е невъзможно за една нощ, за да се замени такава голяма зависимост от Русия

„Инфраструктурата не може да се създаде за кратко време, а за да се отървем от синьото гориво трябва да наложим като приоритет, енергията извличана от въглища и ядрени мощности.“ - добави още Юлиан Янку.

В Румъния в продължение на няколко години редовно се провеждаха протести срещу добива на шистов газ. По време на демонстрациите се изтъкваха потенциалните неблагоприятни последици от подземния сондаж от американската компания Шеврон. 

Румънският президент Траян Бъсеску нееднократно е изразявал мнението, че зад протестите могат да стоят интересите на Газпром и Русия. Според него Москва се опасява, че Букурещ ще се превърне в износител на газ и ще изместят газовия гигант от европейския пазар. Едно от доказателствата на румънските депутати е фактът, че миналата година бе съобщено, че Газпром иска да започне проучвания за намирането на находища на шистов газ в Северозападна Румъния.

Към този момент Москва, не е дала официален отговор на думите на официалните лица в северната ни съседка.