Белгия може да стане втората европейска страна, която ще се включи в ударите срещу ИД

Български военни сили няма да участват в операции срещу ИД

24.09.2014 | 17:40 Редактор: Ирина Георгиева
Белгия може да стане втората европейска страна, която ще се включи в ударите срещу ИД

Белгия може да стане втората европейска страна, след Франция, която ще се включи в ударите срещу групировката Ислямска държава. Ако бъде дадена зелена светлина, готовност да излетят веднага имат шест изтребителя Ф-16, придружени от 120 пилоти и екипаж.

Според медиите в Брюксел Белгия вероятно ще изпрати и военно-транспортни самолети, както и специални части. Късно снощи в Ню Йорк САЩ официално са поискали Белгия да се включи в коалицията срещу джихадистите.

Според премиера Елио ди Рупо участието на страната ще се разпростира само на територията на Ирак. Готовност изрази и Холандия. До края на деня на извънредна среща правителството трябва да обсъди изпращането на няколко изтребителя Ф-16.

Междувременно контингентът от австралийските военни самолети пристигна в Близкия изток, за да се присъедини към коалицията срещу Ислямска държава. Той включва около бойни и разузнавателни самолети на Кралските австралийски военновъздушни сили, както и около 400 души персонал.

Български военни сили няма да участват в операции срещу Ислямска държава, съобщи пресцентърът на президента Росен Плевнелиев във връзка с тиражирана информация в партиен вестник, че сухопътна бригада ще бъде изпратена в Ирак в борбата с джихадистите. България не е договаряла с натовските си партньори подобно нещо и информацията е невярна, целяща да обслужи партиен интерес, се казва в съобщението на Дондуков 2..