Жителите на Сиера Леоне няма да могат да излизат от домовете си 4 дни

Пълната изолация е заради епидемията от „ебола”

06.09.2014 | 15:00 Редактор: Мариета Иванова
Жителите на Сиера Леоне няма да могат да излизат от домовете си 4 дни

Сиера Леоне, една от най-тежко засегнатите страни от вируса „ебола”, обяви четиридневна пълна изолация на населението. Тя ще бъде осъществена между 18 и 21 септември, когато на всички жители на страната ще бъде забранено да излизат от домовете си.

Целта е да се спре разпространението на болестта и да се даде възможност на медиците да излекуват, колкото може повече заразени.

Съветникът на президента на Сиера Леоне по въпросите свързани с „ебола” Ибрахим Бен Каргбо е категоричен, че твърдият подход е наложителен, за да бъде направена реална крачка към решаване на проблема. Властите нарочно обявяват периода на пълна изолация повече от 10 дни предварително, за да могат гражданите на страната да се подготвят добре.

В Сиера Лионе пристигат все повече медицински служители. От възпламеняването на епидемията през март, заради вируса в страната, загинаха над 20 здравни работници.

На терен, те очакват и започване на доставките на ваксина, която в момента се разработва.

Световната здравна организация съобщи, че тестовете ще бъдат завършени през октомври и доставките на медикаменти ще стартират в началото на ноември.

Броят на жертвите от „ебола” в най-засегнатите държави –Сиера Леоне, Либерия, Гвинея и Нигерия, надхвърли 2100.