Служебното правителство на Либия подаде оставка

Парламентът може да сформира ново правителство, в което да бъдат представени всички страни на либийското общество

29.08.2014 | 00:00 Редактор: Ирина Георгиева
Служебното правителство на Либия подаде оставка

Служебното правителство на Либия подаде оставка дни след като беше създадена конкурентна ислямистка администрация. В свое изявление правителството подчертава, че парламентът може да сформира ново правителство, в което да бъдат представени всички страни на либийското общество.

Правителството на либийския министър-председател Абдулах ат Тани подаде оставка, за да подготви условията за съставяне на нов кабинет, съобщава Reuters. Съобщението за оставката на либийското правителство идва три дни след като Генералният национален конгрес на Либия официално беше заменен от парламент.

Либия е заплашена от разпадане или гражданска война, след като съпернически групи сформираха алтернативен парламент тези седмица. Абдулах ат Тани се обяви за правителство на всички общности. Депутат, цитиран от Reuters, обяви, че той възнамерява отново да се кандидатира за премиер на страната.

През последните седмици в Либия се водят най-тежките боеве от сблъсъците за сваляне на Муамар Кадафи през 2011 година. Редица държави преустановиха пътуванията си до Либия, а дипломатическите мисии си изтеглиха персонала. Българското министерството на външните работи също препоръчва на българските граждани да не предприемат пътувания до Либия, предвид ескалиращата обстановка на водени сражения, хаос и липса на сигурност.

На пребиваващите краткосрочно или дългосрочно се препоръчва повишено внимание и в случаи, че местата им на пребиваване са далеч от военни действия. В битките загинаха и цивилни граждани.