Путин призова сепаратистите за хуманитарен коридор за украинските военни

29.08.2014 | 05:01
Путин призова сепаратистите за хуманитарен коридор за украинските военни

Путин призова сепаратистите да пуснат украинските военни през блокадата

Руският президент направи обръщение към сепаратистите от Донбас да отворят хуманитарен коридор за украинските военни, които са се оказали в обкръжение.

„Призовавам силите на опълчението да отворят хуманитарен коридор за украинските военнослужещи, оказали се в обкръжение, с цел избягване на безсмислени жертви да им предоставят възможност свободно да излязат от района на бойни действия, да се присъединят към семействата си, майките, жените и децата си, бързо да окажат медицинска помощ на ранените във военната операция“, казва Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Путин подчертава, че руската страна е готова за оказване на хуманитарна помощ на населението на Донбас и призовава Украйна да прекрати бойните действия.

Обръщението бе направено малко след като президентът на САЩ се присъедини към призивите на ЕС за нови санкции срещу Русия.

„Русия е изправена пред нови щети и последици“, защото „нарочно и постоянно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза Барак Обама във Вашингтон.

Американският президент обаче подчерта, че не планират да започват военни действия за решаване на украинския проблем.

„Не предприемаме военни действия да решим украинския проблем. Ще мобилизираме международната общност да окаже натиск над Русия. Но мисля, че е много важно да се признае, че военно решение на този проблем не предстои. “, каза Обама.

Боевете в източните райони на Украйна според ООН са отнели живота на 2000 души за последните пет месеца.

 

„Ние сме в състояние да се защитаваме“, заяви украинският президент Петро Порошенко след заседанието на Съвета по национална сигурност в Киев.

„Имаме нужда от модерно, високотехнологично оръжие“ – заяви той.

 

Украйна поиска американска подкрепа – да й бъде признат статут на специален партньор на САЩ извън НАТО, съобщи зам.-председателят на Съвета по национална сигурност Михайло Ковал на 28 август вечерта.

Украйна реши да не въвежда военно положение в страната, съобщи за РИА Новости председателят на Съвета по национална сигурност Андрей Лисенко.

„Този въпрос се повдигна на заседанието, но участниците стигнаха до извода, че в момента е нецелесъобразно да се въвежда“, каза той.

Преди това НАТО обяви, че на украинска територия има хиляда руски военнослужещи, които се бият на страната на опълченците. Алиансът публикува снимки на руски конвой военна техника на украинска територия.

Информацията бе опровергана от руското министерство на отбраната.

/Графика: Bloomberg, 28 август, руската инвазия и действията на сепаратистите/