Посланикът на Иран Абдула Ноурози даде ексклузивно интервю за Bulgaria On Air

Той коментира газопровода Набуко, напрежението в Ирак и развитието на иранската икономика

27.08.2014 | 14:49 Редактор: Ирина Георгиева
Посланикът на Иран Абдула Ноурози даде ексклузивно интервю за Bulgaria On Air

На 26 август посланикът на Иран в България Негово превъзходителство Абдула Ноурози даде специално интервю за репортера на България Он Ер Кремена Кръстева. Посланик Ноурози коментира газопровода Набуко, напрежението в Ирак, развитието на иранската икономика и гледната точка на иранските инвеститори за развитие на бизнес в България.

Ето цялото интервю: 


Ваше превъзходителство, може ли Иран да доставя природен газ за България?

В името на Бога, Иран има възможността да изпраща газ за България, но въпросът е че трябва да бъде създадена инфраструктура за това. 

 

Имате предвид българо-турската газова връзка вероятно?

Не точно, защото и в миналото е имало ограничения за това. Но ние можем да предвидим много по-добри и по-подходящи начини за доставка на газ за България.

 

А мога ли да ви помоля да бъдете по-конкретен?

Понеже това е един изключително важен икономически въпрос, не бих искал да навлизам в подробности, но искам да добавя, че всичко зависи от волята на българското правителство.

 

Как Иран може да доставя газ за Европа?

Един от добрите начини за доставка на газ за Европа е през България. Аз като посланик на Иран в България предпочитам тези доставки да минат през България. 

 

Когато паднат санкциите за Иран, можем ли да очакваме, че вероятността Иран да доставя газ за Европа ще стане много по-голяма?

Със сигурност ще бъде така. След падането на санкциите нашето сътрудничество с Европа в областта на природния газ ще нарасне. 

 

Виждате ли тогава възраждане на проекта Набуко например и възможността Иран да се включи в подобен проект?

Съживяването на Набуко зависи от държавите в региона. Ние имаме предвид много други начини за доставки на ирански газ, които биха били много по-подходящи от доставките на газ чрез проекта Набуко. 

 

Той като няколко пъти казвате, че има много добри начини на доставка, да ви посоча  например контейнерите за втечнен газ?

Чрез подобни контейнери бихме могли да доставяме газ. Черно море може да бъде подходящ маршрут за доставка на суровината. Средиземно море също. 

 

По отношение на бизнессредата  от какво са недоволни и от какво са доволни иранските фирми в България?

Вижте, България и Иран са имали традиционно добри търговски отношения помежду си. След присъединяването на България към ЕС се създадоха някои ограничения.

Ако тези ограничения бъдат премахнати нашите търговци ще бъдат по-доволни.

Близкото разстояние между нашите държави и сухоземният транспорт чрез камиони  създават добри възможности за търговия между двете страни.

Ежегодно 10 хиляди наши тирове минават през България.

И това е изключителна възможност за сътрудничество между нашите държави. 

 

Как Иран може да подкрепи Ирак?

Съществуват различни начини за подпомагане на Ирак, ние имаме много дълга обща граница. Ако официално от иракското правителство поискат от нас помощ, не смятам, че съществуват някакви ограничения за това. 

 

Когато паднат санкциите, кои сектори в Иран ще се развият бързо?

Със сигурност ще се развият бързо нашата петролна и газова индустрия и след това въздухоплавателната индустрия. 


 
Когато паднат санкциите, Иран с кои компании би предпочел да работи – от Европа или от САЩ или ще се ръководи от икономическия си интерес?

Вижте, със сигурност ние ще следим нашите интереси, но ние от доста време нямаме контакти с американски компании и не ги познаваме много добре. Ясно е,че ние ще следим онези компании, които добре ги познаваме, които са европейски и компании от Югоизточна Азия. 

 

Как се развива иранската икономика?

През последната една година иранската икономика започна много добре да се развива имайки предвид преговорите за иранската ядрена програма, които се водеха, и част от санкциите спрямо Иран, които бяха премахнати.

Въпреки всичко това ние започнахме да се развиваме добре икономически. Това, което беше важно за нас е процесът на избиране на президент.

По време на последните избори за президент в Иран, засиленото участие на хората в изборите създаде огромен потенциал за развитие на икономиката.

И се надявам, че по време на изборите в България на 5 октомври засиленото участие на българите в изборите да създаде условия за създаване на стабилна държава, стабилно правителство.

За една година и половина откакто съм в България, аз съм работил с три правителства и така моята работа не може да напредне.