СЗО: Скоростта на разпространение на епидемията от ебола е „безпрецедентна”

До момента от ебола са починали най-малко 1427 души, като броят на заразените достига 2615

23.08.2014 | 10:55 Редактор: Георги Стоянов
СЗО: Скоростта на разпространение на епидемията от ебола е „безпрецедентна”

Световната здравна организация предупреждава, че скоростта на разпространение и мащабите на епидемията от ебола в Западна Африка са „безпрецедентни”.

Съществуват опасения за така наречени „сиви зони” – райони, които не могат да бъдат достигнати и където не е ясно колко са заразените, казва доктор Кейджи Фукуда от Световната здравна организация, цитиран от BBC.

Организацията потвърди 142 нови случая за периода 19 - 20 август, както и нови 77 смъртни случая.  

До момента от ебола са починали най-малко 1427 души, като броят на заразените достига 2615.

На пресконференция в либерийската столица Монровия доктор Фукуда заяви, че справянето с болестта ще отнеме „няколко месеца тежка работа”.

„Никога не сме виждали епидемия от ебола, която да обхваща градове и села толкова бързо и в такива мащаби”, допълва той.

Също в петък нигерийските власти обявиха, че са регистрирали два нови случая на ебола. Те са членове на семействата  на медицинските работници, които са имали пряк контакт с човека, който почина от вируса в Нигерия, след като пристигна със самолет от Либерия.

Междувременно, 16 годишното момче, което беше простреляно при бунтовете срещу налагането на карантината в гето в Монровия, е починало.

Сенегал, Камерун, Кот д’Ивоар, Кения и Южна Африка са наложили забрана за пътуване от засегнатите от епидемията страни.