САЩ и ЕС заклеймиха нахлуването на руския конвой в Украйна

Украйна окачестви навлизането на руските камиони на нейна територия без разрешение като „инвазия”

23.08.2014 | 10:19 Редактор: Георги Стоянов
САЩ и ЕС заклеймиха нахлуването на руския конвой в Украйна

САЩ и ЕС се присъединиха към правителството в Киев и заклеймиха решението на Москва да изпрати конвой, за който руснаците твърдят, че е изцяло хуманитарен, във военната зона в източна Украйна.

Конвоят от около 280 камиона, който достигна Луханск вчера вечерта, е „ярко нарушение на суверенитета на Украйна” и Русия рискува да й бъдат наложени нови санкции, ако конвоят не бъде изтеглен от страната, заяви Бен Родес, съветник по сигурността на Белия дом, цитиран от Bloomberg.

Украйна окачестви навлизането на руските камиони на нейна територия без разрешение като „инвазия”.

Украинските правителствени сили твърдят, че са отвоювали нови територии от сепаратистите и че е въпрос на време да си върнат контрола над Донецк и Луханск, двата анклава, които все още се намират в ръцете на бунтовниците.

Вчера вечерта лидерът на бунтовниците Олег Царев заяви по руската телевизия Вести, че неговите части са успели да си върнат обратно няколко села от армията. Той даде интервю за телевизията от Донецк, който е разположен на 120 километра на югозапад от Луханск.

Говорител на НАТО, цитиран от Bloomberg, посочва, че от средата на месеца алиансът е получил множество доклади за директна намеса на руските военновъздушни сили, както и на специални части на руската армия в източна Украйна.  

Витали Чуркин, посланикът на Русия в Организацията на обединените нации, заяви, че в източна Украйна няма руски военни части.

Германския канцлер Ангела Меркел ще посети Киев днес, където се очаква да представи план за излизане от кризата. Меркел ще се срещне с украинския президент Петро Порошенко и премиерът на страната Арсени Яценюк.