Гърция иска от ЕС да приеме солидарен механизъм за гарантиране газовите доставки в общността

Опасенията на гръцкото енергийно министерство са, че излишъците от втечнен газ в ЕС могат да бъдат пренасочени към Азия

23.08.2014 | 12:29 Редактор: Георги Стоянов
Гърция иска от ЕС да приеме солидарен механизъм за гарантиране газовите доставки в общността

Гърция е поискала от Европейската комисия да разработи резервен план, за да гарантира доставките на втечнен природен газ (LNG) за балканските страни в случай на нарушаване на доставките на газ от Русия, като следствие от кризата в Украйна.

В писмо, изпратено до европейския енергиен комисар Гюнтер Отингер, цитирано от Euroactiv, гръцкият министър Янис Маниатис предлага създаване на европейски механизъм за спешни случаи, който да гарантира, че излишъците от евтин втечнен газ са запазени за страните от ЕС, които изпитват недостиг на синьо гориво, вместо да се изнасят за трети страни.

Гърция внася около 60% от природния газ от Русия през Украйна. Страната също така внася газ от Азербайджан през Турция, както и чрез местен LNG терминал.

Манитас предупреди, че през зимата е възможно сериозно нарушение на газовите доставки и че Гърция и други балкански страни могат да се окажат по-тежко засегнати, отколкото други европейски пазари.

„Предприехме тази инициатива, така че Европа да стартира съвместен солидарен механизъм, който да гарантира LNG доставки в случай на недостиг”, посочва той.

Рискът е, че излишъците от втечнен газ в Европа могат да бъдат пренасочени към Азия, коментира представител на гръцкото енергийно министерство.

Също днес, по информация на БТА, стана ясно, че кипърското правителство е започнало преговори с италианско-корейски консорциум за изграждане на LNG терминал.

Междувременно гръцки анализатори коментират, че е възможно Газпром да измени трасето на газопровода Южен поток, след като България замрази проекта, съобщи вчера БНР, позовавайки се на гръцката преса.

Според гръцки кореспонденти в Москва има разработен резервен план трасето на Южен поток да премине през Турция и Гърция към Италия и Австрия.

Планът може да бъде задействан при условие, че Атина се съгласи да участва в подобен проект. Брюксел обаче вероятно ще възрази срещу подобно решение,  коментират още анализаторите.

Подобен сценарий може да се развие едва след извънредни парламентарни избори в Гърция, които по предварителни проучвания вероятно ще бъдат спечелени от лявата опозиционна партия СИРИЗА, защото нейният лидер Алексис Ципрас е известен с прокремълските си симпатии.

Анализатори дори свързват последното му посещение в Москва именно с идеята за реализиране на руския енергиен проект на гръцка територия.