Военната сила на джихадистите идва от външна подкрепа

Мохамед Халаф в Денят он ер 10 август

10.08.2014 | 22:36
Военната сила на джихадистите идва от външна подкрепа

Коментар на Мохамед Халаф кор. на в-к Ал Уатан на американските удари в Ирак.


Много ясно президентът Обама каза в речта си от 9 август каква ще бъде намесата на САЩ в Ирак. Той изрази желание в Багдад да бъде съставено ново правителство с представители на всички общности и политически сили, с премиер, който да е консенсусна личност.

Барак Обама настоява за това, защото проблемите идват от политиката, водена от 8г. от сегашния премиер Малики. Тя създава конфликти. Той откри фронтове срещу сунитите и кюрдите и дори започна атаки срещу партньорите си в шиитската коалиция. Сега коалицията е разделена.

Военната сила на Халифата идва от външна подкрепа.

Бунтовниците имат подкрепата на 40 военни съвета на бившата иракска армия. В региона има над 7000 висши военни и над 100 000 войници с различни специалности – едва паралелна армия.

Първоначално тя се присъедини към Ислямската държава, но сега вижда, че нейните методи са против тяхната идея за решаване на проблема. Затова виждаме как започва нов конфликт, между Ислямската държава и тези формирования. Оттам идва сложността на ситуацията и затова Обама не иска да използва широка военна намеса. Той не иска да бъде обвинен, че взема страна в спора.

Целият коментар - във видеото.