Все още рискът от ебола за света е нисък

Коментар на Камерън Симънс, професор в Мелбърнския университет

01.08.2014 | 10:59 Редактор: Велко Каменов
Все още рискът от ебола за света е нисък

„Вероятността вирусът ебола да се разпространи по света е малка”, заяви Камерън Симънс от Мелбърнския университет. По думите му хората от трите държави в Африка, които се превърнаха в сърцето на епидемията от ебола, не пътуват на далечни разстояния, особено когато са болни. Това е и моментът, в който се предава вируса.

Все пак професорът призна, че има риск и той е свързан най-вече с разпространението на вируса в големи градове в Африка като Лагос в Нигерия например, където беше регистриран смъртен случай на заболял, пристигнал от Либерия.

„Исторически погледнато епидемиите от ебола са били придружени с 90% смъртност сред заболелите. Смъртността при сегашната епидемия е около 60%. Това предполага, че когато заболяването се открие рано и са налице подходящи грижи като хидратиране и кислородно дишане, е възможно смъртността при заболелите да намалее”, обнадеждаващо сподели Симънс.

„В началото на болестта симптомите не са специфични и са подобни на тези при други инфекциозни болести- треска, повръщане, диария и болки в мускулите. Когато болестта се развие, някои от най-важните човешки органи са засегнати. Основният симптом е кървене, защото кръвта в кръвоносните съдове не може да се съсирва. Заради невъзможността за кръвосъсирване се появяват вътрешни и външни кръвоизливи, които се появяват преди смъртта”, поясни Симънс.

Според професора от ключово значение за овладяването на епидемията ще бъде обучаването на грижещите се за болните, които трябва да знаят, че вирусът се предава само чрез директен допир с телесни течности на заразен.