Skymark на ръба на фалита

Коментар на Зеб Екарт, Bloomberg TV

01.08.2014 | 14:58 Редактор: Велко Каменов
Skymark на ръба на фалита

Skymark, третият по големина авиопревозвач в Япония, е пред угрозата да фалира поставен под заплахата от солени глоби заради невъзможността да плаща вноските си по договор за закупуване на шест самолета от Airbus. В резултат на това от Airbus прекратиха договора, но вече два от самолетите, поръчани от Skymark, са построени и няма да е лесно да бъдат продадени.

Японската компания се намира в тежко финансово състояние и обяви нетна загуба от 56 милиона долара за второто тримесечие на 2014.

Договорът за поръчката на шестте самолета А380, които са и най-скъпите самолети за пътнически полети, е подписан през 2011. Още тогава обаче има съмнения дали това решение е правилно, защото планът на Skymark е бил да използва самолетите за полети между Токио и Ню Йорк- маршрут, който е обслужван от две съвместни дружества между американски и японски авиокомпании. Цената само на един от поръчаните самолети е около 414 милиона долара, което значи, че стойността на цялата поръчка е щяла да достигне 2,5 милиарда долара.

Очакваните глоби от неизпълнението на параметрите по договора може да достигнат 681 милиона долара. В случай че това стане, е много вероятно Skymark да фалира. Освен това компанията едва ли ще възстанови 255 милиона долара, които вече е изплатила на Airbus като вноски по договора за поръчката.

В резултат на трудностите пред компанията цената на акциите ѝ се е сринала наполовина от началото на годината.

Зеб Екарт, Bloomberg