Приемането на санкциите изненада неприятно руския бизнес

ЕС се прицели в банковия, отбранителния и енергийния сектор на Русия

30.07.2014 | 17:35 Редактор: Георги Стоянов
Приемането на санкциите изненада неприятно руския бизнес

Постигнатото съгласие за налагане на широко мащабни секторни санкции срещу руската икономика от страните от Европейския съюз е забележително само по себе си, тъй като бизнес интересите на редица европейски страни в Русия са много по сериозни от тези на САЩ.

Освен ограничаването на достъпа до европейските капиталови пазари на подкрепяните от руската държава банки, е наложено оръжейно ембарго и ембарго върху износа на технологии в енергийния сектор.

Представители на едрия руски бизнес, много от които живеят в страни от ЕС, са шокирани от санкциите.

Шеф на водеща руска банка, която все още не е засегната от санкциите, е споделил пред журналиста от Bloomberg Райън Чилкот своето разочарование, че тъкмо когато Русия е започнала да се приобщава към глобалната общност и международната банкова сцена, тя отново се оказва в положението на една изолирана страна.

Руският банкер споделя опасенията си, че за съжаление Владимир Путин не е от хората, които биха седнали на масата за преговори, независимо каква е цената. „Путин е човек, който е готов да скочи в пропастта, но готов ли е западът да го последва”, допълва той.