Air Algerie Swiftair MD-83 AH5017 се разбил в Нигер

На борда е имало 116 души

24.07.2014 | 15:15 Редактор: Мариета Иванова
Air Algerie Swiftair MD-83 AH5017 се разбил в Нигер

Самолет на Air Algerie Swiftair MD-83 AH5017 се е разбил в Нигер, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки информация на алжирската телевизия. На борда на лайнера са били 116 души. По предварителна информация 80 от тях са били френски граждани.

Самолетът е изпълнявал съвместен полет с испанската компания Swiftair.

По-рано през деня в медиите се появи информация, че авиокомпанията Air Algerie  е загубила връзка с един от своите самолети, извършващ полет от  столицата на Буркина Фасо град Уагадугу за столицата на Алжир- град Алжир. По информация на авиопревозвача, службите за въздушно наблюдение загубили връзка с борда на самолета 50 минути след излитането.

Испанската компания Swiftair съобщи, че всичките членове на екипажа – 2 пилоти и 4 членове на обслужващия персонал – са граждани на Испания. Самолетът McDonnell Douglas MD-80 е бил собственост на компанията Swiftair, но негов оператор е Air Algerie.

По информация на агенция AFP самолетът е бил недалеч от алжирската граница, когато екипажът поискал да направи отклонение от маршрута, заради лоша видимост и за да избегне сблъсък с друг самолет. След смяната на курса контактът бил изгубен. В района е имало силна пясъчна буря. По непотвърдена информация самолетът е Боинг 737. Машината е била на 18 години. Алжирските авиолинии имат редовни полети до 39 града в 20 държави в Европа, Северна Америка, Африка и Близкия изток.

По данни на частната алжирска телевизия Ан Нахар самолетът е имал проблем с двигателя през юни, но не е бил ремонтиран. Ако данните бъдат потвърдени, това ще е най-голямата катастрофа в историята на Алжир.

На 6 март 2003 година самолет със 103 души на борда се разбива в южната част на страната. При инцидента оцелява един човек.


Swiftair е частна авиокомпания, създадена през 1986 с 2 самолета. В момента прави товарни и чартърни полети в Испания, Европа, Африка и Близкия Изток, притежава авиокомпания в Гърция и компания за наземно обслужване в Мароко, съобщава сайтът й. Лети с 30 - Boeing 727 и 737, MD83, ATR72/42, Embraer 120 и Metroliner.