ФБ е обсъждал разполагането на сървъри в Русия

14.07.2014 | 08:35
ФБ е обсъждал разполагането на сървъри в Русия

Ръководството на Facebook се е срещнало с руски представители по въпроса са регулиране на интернета в Русия. Обсъждано е разполагането на сървъри с данни за руски граждани на територията на Русия, съобщава Известия, позовавайки се на три източника в държавната администрация.

Визитата на представителите на Facebook бе тайна. Според Известия в Русия е бил директорът по обществена политика на Facebook в Скандинавия, Централна Източна Европа и Русия, Томас Кристенсен. Той се е срещнал с ръководството на Роскомнадзор и е обсъдил въпроси от законодателното регулиране на интернета в Русия.

„Компанията се притеснява от изискването за разполагане на сървърите с данни на руски граждани на територията на Русия. Делегацията от Facebook е поискала да остане в тайна посещението“, съобщава изданието.

На 9 юли Съветът на федерацията одобри закон, според който операторите за събиране на лични данни на руски граждани са задължени да ги пазят на територията на Русия. Така чуждестранните компании като Twitter, Facebook, Booking трябва да отворят свои представителства в страната за съхраняване на личните данни на руските си потребители.

През юни в Русия е бил и вицепрезидентът на Twitter Колин Кроуъл, който също се е срещнал с Роскомнадзор. Обсъждано е било сътрудничеството с компанията по въпросите за разпространение екстремистка информация, детска порнография и др., както и влизащия в сила на 1 август закон за блогърите.

По-късно бе обявено, че Twitter ще затвори достъпа до акаунтите на около 10 екстремистки организации, включително Правый сектор.