Газът от САЩ за Европа ще е 40% по-скъп от руския

Откъс от интервюто на Дмитрий Медведев за Bloomberg TV

20.05.2014 | 12:53
Газът от САЩ за Европа ще е 40% по-скъп от руския

Дмитрий Медведев, министър-председател на РФ: Не защото отдаваме голямо значение на такова изявление, но, първо, всяка страна или група от страни, включително ЕС, има право да диверсифицира източниците си на доставки. Вярно е.

Но ние не отдаваме голямо значение на това. Просто защото досега няма надеждна алтернатива на руските доставки.

Ние мислим, че като голям доставчик на енергия, би трябвало да доставяме газ не само за Европа, но и за Азия. Ние имаме полза от това.

Не бих търсил в това никаква политика. Но няма съмнение, че доставките на енергия за Азиатско-Тихоокеанския регион имат голямо бъдеще.

Нещо повече. Ние имаме достатъчно капацитет и газ, за да доставяме газ и за източните, и за западните направления.

Но ако погледнем към чисто теоретично към най-лош сценарий, всеки недоставен газ за Европа може да се изпрати за Китай по източното направление. Но това, нека подчертая отново, е абсолютно теоретична възможност.

 

Ако Западна Европа теоретично премине към западни доставки..?

Дмитрий Медведев, министър-председател на РФ: Знаете ли, всички тези приказки са абсолютно абстрактни и политизирани. Някои от партньорите ни, включително в САЩ, казват - ще ви помогнем в Европа с газа. Добре, нека ни дадат разчети.

Доколкото разбирам, дори това да се направи много балансирано, цената на газа от САЩ ще бъде 40% по-висока, отколкото руския газ по тръбопроводите.

Знаете ли, ще го кажа простичко: никой не е доволен от санкциите, понеже винаги са признак за обтегнати отношения.

Ние не подкрепяме санкциите.

Нещо повече - сигурно сте забелязали, че не ги коментираме много. Нито сме отговорили на тях. Въпреки че бихме могли да предизвикаме известни неприятности на страните, които ги налагат.

Но това не е добре за международните икономически отношения. За отношенията ни с ЕС и САЩ.

Да бъдем честни: тези санкции са нож за европейския бизнес и американският бизнес също няма нужда от тях.

Единствените, които искат санкции са политиците, които ги използват, за да засилят внушенията си и да засилят властта си.

Например нашите американски колеги и президентът Обама трябва да покажат на Конгреса, че Америка не се страхува от руснаците. Че ако нещо стане, те могат да ни навредят.

Те трябва да покажат, че президентът на САЩ може да взема трудни решения или поне, че прави всичко, което Сенатът го обвинява, че не прави.

Това правят американците. Ситуацията за Европа е по-различна.

 

Като говорим за президента Обама - понеже вие сте авторът, архитектът, заедно с президента Обама, на рестартирането на отношенията. Разочарован ли сте от начина, по който президентът Обама решава тази криза?

Дмитрий Медведев, министър-председател на РФ:  Да, смятам, че президентът Обама би могъл да бъде по-тактичен по теми въпроси. Някои решения, взети от американската администрация са разочароващи. Ние сме направили много за руско-американските отношения. Смятам, че това беше правилно.

Споразуменията, които постигнахме с Америка са полезни. Много съжалявам, че всичко постигнато дотук се елиминира от тези решения.

На практика, ние бавно, но сигурно наближаваме втора Студена война, от която никой няма нужда. Защо го казвам? Защото един компетентен политик знае как да прави предпазливи, мъдри и интелигентни решения, в което, вярвам, господин Обама успяваше за известно време. Но това, което става сега са съжаление показва, че американската администрация прави друго и САЩ страда от това.

Всъщност доста наши хора преди използваха чуждестранни системи за разплащане - главно Visa и MasterCard, както и American Express. Други системи за електронно плащане също се използват масово.

Да ви обясня какво стана. Няма да говоря за санкциите и политическите решения, които считам акт на парламента или Божие действие, в англосаксонското право, да погледнем на това от друга перспектива.

Аз съм обикновен притежател на международна банкова карта, по-точно руска карта, издадена от чуждестранна платежна система.

Впрочем има около 200 млн карти от този тип в страната. Повече от броя на населението.

Бих искал да подчертая, че нямам отношение с чужда държава. Имам връзка с банка, която е издала картата ми. И никога не ми е идвало на ум, че моите плащания зависят от политическите нагласи на друга държава. Затова би искал да знам дали в нашия закон, както и в американския и европейския закон това, което Visa и MasterCard направиха, е било пряко нарушение на договорите им с руските клиенти?

Не с банката, а с конкретни лица, които вярват на американските системи за плащания. Ако бях адвокат, което за съжаление не съм, бих отделил с удоволствие времето и усилията си да осъдя тези платежни системи.

 

Вие не се ли тревожите, че Visa и MasterCard, които, както самият вие казахте, просто са изпълнявали в известен смисъл, някакви нареждания от американското Министерство на финансите, биха могли да напуснат руския пазар?

Дмитрий Медведев, министър-председател на РФ: Бих искал да кажа, че ние не искаме Visa и MasterCard да напуснат Русия.

Като цяло сътрудничеството ни с тях е доста продуктивно. Но ми се струва, че преди да вземат такова решение, тези компании би трябвало да помислят, че предприемайки подобни действия, отговаряйки по подобен начин на официалните ни запитвания, подкопават доверието ни в тях.

Това не е хубаво. Напомня ми на решенията, вземани в тази страна по времето на Леонид Брежнев. Бизнес интересите страдат от идеологията.

Би трябвало да попитате самите генерални директори. Аз съм се срещал с някои от тях - от САЩ и Европа. Питайте ги дали са доволни от тези решения.

Защо трябва да пожертват бизнес интересите си в името на някакво странно чувство на "солидарност"?

 

Поставени  са в трудно положение. Те искат да печелят, от една страна, но не искат да вървят срещу решението на правителството, от друга.

Дмитрий Медведев, министър-председател на РФ: Точно за това става дума. Това вкарва идеология в пазарните отношения и икономиката.

Точно това правеше в миналото Съветският съюз, когато въведе забрана на търговията с някои страни, защото идеологията им не беше удобна на правителството.

Точно това прави сега администрацията на САЩ.

Това е задънена улица. Това унищожава глобалната икономика и ще засегне интересите на САЩ и европейския бизнес. Бих искал да кажа още нещо, щом става дума само за санкциите.

Бих искал да ви припомня, че никакви санкции не са били въведени срещу САЩ дори и в най-трудния период на съветско-американските отношения. Както по време на Кубинската ракетна криза или заради решението да се изпратят войски в Афганистан. Ние поддържахме контакти на най-високо политически ниво.

 

Цялото интервю на Райън Чилкот от Bloomberg TV с Дмитрий Медведев, министър-председател на РФ - във видеото.