САЩ предупреди Русия за Украйна, а Москва започна учения

Ученията ще продължат 7 дни и в тях ще участват 10 кораба и 400 моряци

23.04.2014 | 14:33
САЩ предупреди Русия за Украйна, а Москва започна учения

"Никога не сме отричали, че сме изпратили допълнителни войски на границата. Както и украинските власти придвижиха военни части към руската граница - те бяха преместени в източните и южните райони", каза руският външен министър и подчерта, че учения се провеждат редовно. Заповедта на наложеното с преврат правителство в Киев да използва сила срещу украински граждани е "престъпление", заяви Сергей Лавров в интервю за ТВ RT. той отрече твърденията, че на украинска територия има руско военно присъствие.

"В Женева се договорихме да спре всяко насилие. На другия ден Турчинов обяви почти общонационално извънредно положение и нареди на армията да стреля по хората", каза Лавров. Описвайки най-лошия сценарий в украинската криза, Лавров заяви, че Русия ще бъде принудена да отговори при нападение.

Още по темата

"Ако бъдем нападнати, ние със сигурност ще отговорим. Ако интересите ни, легитимните интереси на руснаците бъдат пряко засегнати, както например в Южна Осетия, не виждам друг начин, освен да отговорим според международното право", казва Лавров в интервюто за RT. "Нападение срещу руски граждани е нападение срещу Руската федерация", добави той.

Още по темата

Късно снощи, на 22 април държавният секретар на САЩ Джон Кери уведоми по телефона на министъра на външните работи на Русия, Сергей Лавров за "дълбоката си загриженост от липсата на позитивни руски стъпки за деескалация на кризата в Източна Украйна", по съобщение на Държавния департамент на САЩ. На 23 април сутринта Министерството на отбраната обяви за Интерфакс, че военноморският флот е започнал учения с участието на Каспийския флот.

Ученията ще продължат 7 дни и в тях ще участват 10 кораба и 400 моряци. Внезапна проверка на бойната готовност започна на Каспийската флотилия на Русия.

 

На пресконференцията на външните министри на прикаспийските страни /Иран, Русия, Казахстан, Туркменистан и Азербейджан/ на 23 април в Москва, Сергей Лавров съобщи, че е било постигнато споразумение за сътрудничество в борбата с тероризма, наркотрафика и други заплахи, както и за развитие на търговско и енергийно сътрудничество.

Още по темата

Четвъртата каспийска среща на върха ще се проведе през есента в Русия.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма