Новата културна политика на Русия

Руска културна политика срещу Запада

19.04.2014 | 11:11
Новата културна политика на Русия

 

Руските власти работят по нова културна политика, основана на ценностите, които отличават Русия от Запада. Проектът се развива с пълна сила по време на кризата в Украйна, предизвикващ критиките на наблюдателите, защото напомня на съветската епоха, съобщава в-к Фигаро

Новата политика на Министерството на културата се основава на тезата, че „Русия не е част от Европа“ и включв многобройни цитати ат изказванията на Владимир Путин. По време на сессията с въпроси на живо на 17 април например той даде пространно определение на „руския човек“.

Още по темата

Според първата версия на Министерството на културата, представена на пресата, Русия е на кръстопът и трябва да избира между културното си унищожение и запазването на „моралните и духовни основи“ - съобщава Фигаро. Решението: държавна политика в културата.

Документът се разработва в Кремъл от работна група, начело с един от най-приближените на Путин, шефът на неговия кабинет, Сергей Иванов, бивш агент на КГБ, наскоро включен в черния списък на САЩ, пише вестникът.

 

В интервю за Комерсант, руският министър на културата Владимир Мединский подчертава, че Русия трябва да защитава културата си от съвременната европейска култура.

„Русия е сигурно един от последните пазители на европейската култура, християнските стойности на истинската европейска цивилизация“ – твърди Медински, цитиран от Франспрес.

Още по темата

Проектът „Основи на държавната културна политика“ ("Основы государственной культурной политики") бе предаден на президентската администрация през април.  Според министър Мединский поставената задача е била да се предложат ключови идеи и принципи на държавната политика в сферата на културата, а документът ще мине обществено обсъждане.

В съставянето на документа е използван богатия опит на грешките, натрупан в течение на десетилетия от културната политика на европейските страни – казва в интервюто си за Коммерсант министърът на културата на Русия.

Преди Русия е смятала, че трябва да има обединяваща „макрокултура“, а сега спешно се внедрява нова политика – трябва да има единна национална култура на всички, които живеят в страната, казва министърът за Коммерсант.

Отчетен е бил и опитът на САЩ от периода на излизане от Голямата депресия, и опитът на Франция на де Гол, опитът на културкампфа в Европа, както и труда на класиците – Тойнби, Хънтингтън и др, обяснява министър Мединский.