Русия подготвя закон за превръщане на Крим в специална икономическа зона

Целта на документа е да създаде добри условия за привличане на капитали от чужбина

18.04.2014 | 17:16 Редактор: Мариета Иванова
Русия подготвя закон за превръщане на Крим в специална икономическа зона

Руското министерство на икономическото развитие разработва Закон за обособяване на Крим в специална икономическа зона, съобщи ресорният министър Алексей Улюкаев, цитиран от електронното издание „Ведомости”.  Законопроектът ще има за цел да предложи набор от условия, които да направят работата в региона възможно най-комфортна за бизнеса, става ясно от думите на министъра. Той поясни, че става въпрос за облекчаване на данъчни режими, митнически условия, специализирана инфраструктура и т.н.

Специалните условия трябва да бъдат създадени не толкова за местните жители, които  работят на територията на Крим, а за портфейлните инвеститори, поясни още Улюкаев.

„Необходимо е не толкова да бъде привлечени капитали за развитие, колкото Крим  да бъде превърнат в алтернативна офшорна зона,” посочва още министърът.

Законопроектът ще бъде подобен на действащия в Калининградска област, коментира  пред изданието финансов експерт. Законът за специалната икономическа зона в  Калининградската област е приет през 1996 и обновен през 2006. В първите шест години след приемането му гражданите в областта са били освободени от данъци върху печалбата и имуществото,  за тях не важи редът за задължителна продажба на част от валутна печалба.

По- рано днес изпълняващият длъжността президент премиер на Украйна Аресний Яценюк заяви, че Киев ще предприеме стъпки да си върне Крим.

„Нашето искане остава непроменено. Крим е територия на Украйна. На хората от Донецк, Лвов, Тернопол им откраднаха собствеността. Това е нашият Крим, това е нашата Ялта, това е наша територия, Владимир Владимирович (Путин),” заяви Яценюк. –„Занапред ние стъпка по стъпка ще търсим връщането на Крим. Но трябва да бъдем сигурни, че тези които пишат украинската история ще напишат, че тези, които са иззели Крим, са се извинили. Крим е бил, е и ще бъде на Украйна”, добави той.

По думите на Яценюк Украйна не хвърля големи надежди върху подписаната късно вчера в Женева резолюция по време на четиристранните преговори между Русия- САЩ- ЕС и Украйна, предава Интерфакс.

„Русия беше принудена да постави подписа си, че всички незаконно въоръжени формирования ще бъдат разоръжени, а сградите на местните власти, милиция и други институции, (окупирани от проруски поддръжници) незабавно ще бъде освободени”, посочи още Яценюк.