Олександър Турчинов обяви начало на силова операция в Донецка област

По думите на изпълняващия длъжността президент на Украйна Русия има шокиращи планове за дестабилизирането на югоизточната част на страната.

15.04.2014 | 13:02 Редактор: Мариета Иванова
Олександър Турчинов обяви начало на силова операция в Донецка област

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обяви началото на силова операция в северната част на Донецка област. Пред  Върховната Рада той заяви, че операцията има за цел да защити населението и ще се проведе на няколко етапа и отговорно. По думите му Русия има „шокиращи планове за дестабилизирането на южната и източната част на Украйна.

Изпълняващият длъжността министър на отбраната Михаил Ковал на свой ред заяви, че въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност.  Междувременно Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна нареди армията да участва в антитерористичната операция в източната част на страната.

Според украинските власти сигналите, които идват от Москва, свидетелстват за това, че се подготвя интервенция и дестабилизация, както в източната част на страната, така и централните региони.

Някои украински политици стигнаха дори по далеч, като заявиха че се планира щурм срещу Върховната Рада.
Под контрола на проруските активисти  към момента остават 11 учреждения в няколко града в Донецка област, както и помещенията на Украинската служба за сигурност в град Луганск.

В последните дни проруски демонстрации и насилие срещу поддръжниците на единна Украйна имаше в Харковска, Луганска, Донецка и Запорожка област. Сепаратистите в Одеса също са активни, но засега там не са възникнали сериозни проблеми.

В същото време Европейският съюз призова Москва незабавно да отмени мандата на Съвета на федерацията, който дава право на президента Владимир Путин да използва руски въоръжени сили на цялата територия на Украйна.

Към момента американските власти не планират оказване на военна помощ на Киев. Все пак в момента Вашингтон се фокусира върху икономическите и дипломатически усилия за туширане на напрежението в Украйна.