ООН е разтревожен от насилието в Източна Украйна

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще посети Киев на 22 април

13.04.2014 | 07:08
ООН е разтревожен от насилието в Източна Украйна

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун смята, че продължаващите безредици не са в интерес на нито една от страните. ООН е готова да продължи с регулирането на кризата.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще посети Киев на 22 април, в знак на подкрепа към украинското правителство.

Преди това, в телефонен разговор с руския министър на външните работи сергей Лавров, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че кризата в Украйна не може да бъде решена без съгласието на страните по необходимостта от федерализация на Украйна и че проблемът не е в руско-западните или руско-украинските отношения, в дълбоката криза на държавността на Украйна.

Джон Кери е предупредил за възможността от „допълнителни последици“ във връзка с руската позиция по украинската криза.

Вашингтон изразява още тревога от „насилието и саботажа“ на про-руските активисти в Източна Украйна.

Напрежението в източните райони продължава. Въоръжени лица да превзели два полицейски участъка в Донецк и Красный Лиман, съобщава Bloomberg като цитира министъра на вътрешните работи на Украйна Арсений Аваков.

На 12 април вечерта се проведе извънредно заседание на Съвета по национална сигурност на Украйна по ситуацията в Източна Украйна. На заседанието, председателствано от президента Александър Турчинов са били обсъждани антитерористични мерки и въпроси, свързани с нормализацията на ситуацията в Източна Украйна.

В събота сутринта, 12 април, неизвестни въоръжени с автоматично оръжие лица са превзели районната администрация на милицията в Славянск. Затворили са входните артерии към града и са изградили барикади на ключови места.