Великобритания предприема нова офанзива срещу укриването на данъци

Финансовият министър на страната Джордж Озбърн обяви, че скоро ще бъдат улеснени процедурите за налагане на наказания.

12.04.2014 | 16:46 Редактор: Мариета Иванова
Великобритания предприема нова офанзива срещу укриването на данъци

Великобритания започва нова нормативна офанзива срещу укриването на данъци. Финансовият министър на страната Джордж Озбърн обяви, че скоро ще бъдат улеснени процедурите за налагане на по-тежки наказания на нарушителите. Статистиката сочи, че Великобритания губи по 5 млрд. лири на година от укриване на данъци. Това е около 1/7 от общата несъбираемост, достигаща средно около 35 млрд. лири.

В момента британските данъчни служби трябва да докажат, че даден гражданин на страната умишлено е насочил средства в чужбина, за да избегне плащането на данъци. До санкции се стига след дълги съдебни процедури, а наказанията в повечето случаи са минимални.
Новата идея на Джордж Озбърн планира 5-кратно увеличаване на броя на разследванията срещу укриване на данъци и улесняване на процедурите за налагане на ефективно наказание. Великобритания работи с 50 други държави по пилотен проект за споделяне на информация за потенциални нарушители на данъчните закони. Проектът се координира пряко от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

И докато дискусията за укриването на данъци се фокусира предимно върху Вирджинските и Каймановите острови, все повече британски министри акцентират, че не малко данъкоплатци пренасочват парите си към Лихтенщайн, Люксембург и Швейцария.