МВФ вижда опасност от нова икономическа криза

Необходими са повече действия за преодоляване на мащабните правителствени и банкови задължения, които подкопават стабилността на финансовата система

11.04.2014 | 12:17 Редактор: Ирина Георгиева
МВФ вижда опасност от нова икономическа криза

Украйна е изпълнила условията на Международния валутен фонд за получаване на финансова помощ и сделката ще бъде разгледана най-късно в началото на май. Това заяви украинският финансов министър Олександър Шлапак. Първият транш няма да бъде използван за плащане на дългове към Москва. Въпреки положителната новина, ръководителят на Международният валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че заради нестабилността в Украйна е възможна нова световна икономическа криза.

Лагард упрекна световните лидери, че продължават да спъват икономическия растеж.  Необходими са повече действия за преодоляване на мащабните правителствени и банкови задължения, които подкопават стабилността на финансовата система, коментира ръководителя на МВФ. Изявлението на Лагард е отзвук на доклада на организацията на финансовата стабилност. В документа се подчертават опасенията за повишаването на рисковите инвестиции в Съединените щати и трудностите, които срещат развиващите се икономики, дестабилизирани от оттичането на капитали. Ниската инфлация в еврозоната също е повод за безпокойство, особено ако доведе до слаб растеж и застой на възнагражденията, отбелязват още от Международния валутен фонд.