През 2035 г. 77% от газа, който ще се добива, ще бъде следствие от фракинг

Според Васко Начев пазарът изисква ново мислене и промяна

08.04.2014 | 21:13 Редактор: Елена Кирилова
През 2035 г. 77% от газа, който ще се добива, ще бъде следствие от фракинг

“През 2035 г. 77% от газа, който ще се добива, ще бъде следствие от фракинг”, заяви в предаването Денят On Air сондажният инженер Васко Начев. По думите му пазарът изисква промяна и ново мислене, тъй като ситуацията се променя с всеки изминал ден. Свидетелство за това са големите инвестиции за иновации.

Според Начев рано или късно ще се тръгне в посока фракинг, защото в противен случай икономиката е обречена.

Във връзка със споровете около “Южен поток” експертът заяви, че не може цяла Европа да казва, че проектът е политически мъртъв, докато заместник-министърът на енергетиката Иван Айолов дава различни сигнали.

По-рано днес Айолов заяви, че в България не е постъпила информация за замразяването на “Южен поток” като санкция срещу Русия заради отделянето на Крим

“Обръщането на посоката на газопроводите е единствената опция към днешна дата”, коментира Начев. Според него това едва ли ще се случи до късната есен, тъй като подобна реверсивна връзка ще изисква по-дълго технологично време. Експертът все пак очаква да бъдат положени усилия в посока, ако не напълно, то частично да има захранване по обратното трасе.

Според Начев в момента Турция иска да се превърне в газов център на Югоизточна Европа, но същевременно правителството ѝ забранява през Босфора да преминава втечнен газ. Най-лесният начин страната да постигне целта си е чрез междуправителствено споразумение с Украйна за преминаване на танкери за втечнен природен газ и изграждането на терминал на украинско пристанище, твърди експертът.

По думите му Турция държи много сериозен коз, свързан с това, че танкерите с руски нефт преминават през Босфора. Ето защо нейната позиция по енергийните въпроси ще представлява адекватна реакция към поведението на Русия спрямо Украйна.