Преговорите за присъединяването на Сърбия към ЕС започват през януари

Решението е възнаграждение за напредъка на страната в отношенията ѝ с Косово

18.12.2013 | 12:02
Преговорите за присъединяването на Сърбия към ЕС започват през януари

Министрите на външните работи на Европейския съюз се споразумяха през януари да започнат преговори за присъединяването на Сърбия към ЕС. Дългоочакваният ход е възнаграждение за напредъка в отношенията на страната с Косово, пише EUobserver.

„Това е важна стъпка напред за Сърбия“, заяви комисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле след срещата на министрите в Брюксел на 17-и декември. Той заяви, че приветства усилията, положени за нормализиране на отношенията през тази година.

Фюле отказа да коментира колко време ще отнеме целия процес по преговорите, както и не пожела да прави сравнения с Хърватия, която започна преговори през 2005 г. и се присъедини към ЕС осем години по-късно.

Той заяви, че проблемът с Косово няма да бъде фактор за забавянето. Сърбия и пет други държави-членки на Европейския съюз не признават Косово, която обяви независимостта си през 2007 г.

Косовските и сръбските лидери обаче постигнаха разбирателство през април, когато решиха да си сътрудничат по някои въпроси.

Предишната дата за стартиране на процеса за асоцииране беше 20-и декември, но по-късно министрите взеха решение преговорите да започнат през януари. Причината за тази промяна е настояване на Германия, както и предстоящите Коледни празници, твърдят дипломатически източници.

Официалните представители на ЕС призовават Белград да обърне внимание на върховенството на закона, на съдебните реформи и борбата с корупцията.