Статуята на свободата и Гранд каньон отварят врати въпреки кризата в САЩ

Американският президент Барак Обама иска да подпише краткосрочно увеличение на тавана на дълга, което обаче да не бъде обвързано с исканията на републиканците за бюджета на страната.

12.10.2013 | 09:58
Статуята на свободата и Гранд каньон отварят врати въпреки кризата в САЩ

Статуята на свободата, Гранд Каньон и Маунт Ръшмор, които бяха затворени от 1 октомври, ще отворят врати благодарение на средства от щатите Ню Йорк, Аризона и Южна Дакота. Останалите национални паркове и забележителности продължават да са затворени.

Междувременно стана ясно, че американският президент Барак Обама иска да подпише краткосрочно увеличение на тавана на дълга, което обаче да не бъде обвързано с исканията на републиканците по бюджета на страната.

„Ако Конгресът приеме ясно краткосрочно удължаване на тавана на дълга, за да предотврати изпадане във фалит, президентът ще подкрепи това решение“ – заяви говорителят на Белия дом Джим Карни.

Той обаче отново повтори, че Обама няма да приеме каквито и да било условия, придружаващи вдигането на тавана на дълга.

„Точно сега най-правилно е оръжията да бъдат махнати от масата. Правителството няма да допусне след шест седмици да се върнем отново на днешното положение, точно преди Деня на благодарността и очевидно важния сезон на пазаруването преди празниците, което би създало огромна несигурност за икономиката“, отбеляза още говорителят на Белия дом.

Републиканците предложиха вдигане на тавана за период от шест седмици, но в замяна на обширни преговори по бюджета. Администрацията на Обама няколкократно вече заяви, че няма да промени здравния закон, известен като „Обамакеър“, нито ще преговаря около други бюджетни въпроси, докато републиканците не гласуват слагането на край на заплахата от дефолт.

Контролираният от демократите Сенат трябва да гласува днес 15-месечно удължаване на тавана на дълга, което би премахнало темата като една от основните по време на кампаниите за Конгреса догодина.

Междувременно републиканците определиха преговорите от петък в Белия дом като конструктивни. Според сенатор Сюзън Колинс Обама е проявил интерес към някои елементи от нейния план за справяне с двете кризи. Той е само един от няколкото, обсъждани от републиканците в Сената.

С наближаване на крайния срок на тавана на дълга (17-и октомври) Обама се срещна с група дребни предприемачи в Белия дом, които споделиха своите финансови неволи, причинени от спирането на дейността на правителството. Близо 15000 работници от частния сектор са без работа до момента заради кризата.

В Капитолия пък индустриални представители предупредиха конгресмените, че последствията от частичното спиране се засилват с всеки изминат ден. Проучване показва, че мнозинството от американците хвърлят вината за нея върху републиканците.