8 по Рихтер разлюля Соломоновите острови

Няколко селища са били разрушени.

06.02.2013 | 08:16
8 по Рихтер разлюля Соломоновите острови
8 по Рихтер разлюля Соломоновите острови

Мощен трус с магнитуд 8.0 по Рихтер разтърси Соломоновите острови, предаде Reuters. Цунами, високо 1.5 м, заля един от островите в Южния Пасифик. По първоначални данни пострадалите домове са около 50.

Предупреждение за цунами бе издадено за Соломоновите острови, Вануату, Науру, Папуа Нова Гвинея, Тувалу, Нова Каледония, Фиджи, Кирибати, но тревогата за вълната бе отменена няколко часа по-късно.

Според първоначалните данни, на Соломоновите острови в следствие на земетресението са загинали петима души – дете на 10-12 години, двама мъже и две жени. Десетки хора обаче са в неизвестност.

Информационни агенции цитират местната полиция, която съобщава, че няколко селища са били разрушени от земетресението.

Експерти обясняват, че Соломоновите острови са разположени в така наречения Огнен пояс в Пасифика, където разместването на плочите на земната кора предизвиква засилена сеизмична и вулканична дейност.

През последните дни в региона се наблюдава сериозна сеизмична активност. Първият по-силен трус от днес бе регистриран около 03.07 часа българско време близо до островите Санта Круз, в състава на островната държава Соломонови острови. Силният трус с магнитуд 8.0 стана няколко минути след това. В района продължават силни вторични трусове.

"Информацията, която имаме е, че селата на запад и на юг от Лата по протежение на крайбрежието са разрушени, въпреки че все още не можем да потвърдим", заяви пред АФП Августин Билве, който отговаря за болницата в Лата на главния остров от архипелага Санта Круз, Нденде.

Според служител в Агенцията за управление при бедствия на Соломонови острови, опасенията са за Темоту - източната провинция на Соломонови острови.