Томислав Николич печели президентските избори в Сърбия

Малко над три процента не достигнаха на Борис Тадич за трети управленски мандат.

20.05.2012 | 22:53
Томислав Николич печели президентските избори в Сърбия

(Обновена в 7.40)

Томислав Николич е новият президент на Сърбия. Според предварителните резултати кандидатът на Сръбската прогресивна партия е спечелил 50.21% от гласовете при 46.77% за опонента му  Борис Тадич, предаде BBC. Социологическите проучвания обаче, даваха преднина на доскорошния президент и лидер на  Демократическата партия. Очаквано Тадич поведе на първия тур от президентските избори, след като спечели 25.31% от гласовете на избирателите. Тогава Томислав Николич събра 25.05%.

От щаба на Сръбската прогресивна партия вече обявиха, че „от тази вечер Сърбия има нов президент - Томислав Николич ". След две поредни загуби от Тадич, Николич фокусира предизборната си кампания върху икономически обещания, сред които да привлече свежи инвестиции и да въведе по- високи данъци за богатите. Кандидатът на Сръбската прогресивна партия застана зад присъединяването на страната към Европейския съюз, но не всяка цена.  След изборната победа Николич подчерта, че „Сърбия няма да се отклонява от пътя към Европейския съюз. Противното би било трагична грешка. Всичко е въпрос на мир и икономическо развитие.“
Според политолозите победата на Николич  може да се тълкува като отчаян опит   Сърбия за промяна.

„Това е повратна точка за Сърбия. Тези избори не са фокусирани върху това ще се присъедини ли страната към Европейския съюз, а върху това кой ще реши икономическите проблеми, създадени от Демократическата партия на Борис Тадич,“ подчерта новият сръбски президент.

Безработицата в Сърбия достигна 24%, а външния дълг 24 милиарда евро.

Томислав Николич е вицепремиер по време на управлението на бившия югославски президент Слободан Милошевич.  Той е в управлението по време на бомбардировките на НАТО над Сърбия през 1999 година, когато и заявява, че по-добре страната да се съюзи с Русия, отколкото да се присъедини към Европейския съюз. В последните години Николич смекчава риториката си. Ключовите послания в предизборната му кампания бяха фокусирани върху инвестициите в земеделието и индустрията, въвеждане на данък върху доходите на по-богатите, а парите да бъдат вложени във фонд за повишение на пенсиите.