Стабилността на икономиката на САЩ е под съмнение

Действията на Фед могат да доведат до неплатежоспособност на Вашингтон

03.01.2015 | 20:30 Редактор: Петко Трухчев
Стабилността на икономиката на САЩ е под съмнение

5% доходност на 10-годишните ДЦК на САЩ е риск за американската икономика.

Може да се стигне до неплатежоспособност на правителството, тъй като трябва да плаща висока лихва на изтъргуваните акции.

Това коментира в обзорната тема "Успя ли Фед?" пазарният анализатор на България он ер и водещ на предаването "Boom & Bust" Кузман Илиев. Според него има съмнения, че надутият имотен балон в САЩ може да се повтори.

"Федералният резерв с количествените улеснения в краткосрочен план успя. Американската икономика  показа добри показатели в края на годината. Безработицата падна под 7%. ФЕД в началото на кризата беше 800 млрд. долара. Централната банка го разду до почти 4 млрд. долара. Това, което успя да направи Фед е усещане за богатство. Акциите са на рекордно равнище", каза още Кузман Илиев.

Той коментира действията на Федералния резерв така:

"18 трилиона долара - това е исторически рекорд на дълг. Федералният резерв е основният купувач на дълг на собственото си правителство – монетанизира пари. Цялото това оздравяване са следствие на нулевите лихви и на сериозното наливане на пари. Увеличаването на лихвата на тази толкова чувствителна към високите лихви икономика, е неизбежно".

Целият разговор на водещия на Денят он ер Веселин Дремджиев с Кузман Илиев вижте във видеото!

Още по темата