Конкурента ли е HP на новите технологични компании

Според финансовите ѝ резултати може би не

25.02.2015 | 13:25 Редактор: Велко Каменов
Конкурента ли е HP на новите технологични компании

Финансовите резултати на една от най-големите технологични компании Hewlett-Packard показват, че компанията изпитва трудности. Печалбата на акция на HP за първото тримесечие на финансовата 2015 г.(приключило на 31 януари тази година) е 92 цента на акция, при очаквания за 91 цента на акция. Това обаче е едно от малкото положителни неща в доклада на компанията.

Приходите ѝ достигат 26,8 милиарда долара за тримесечието, докато анализаторите очакваха приходи от над 27 милиарда долара. Данните означават, че бизнесът на компанията се свива през 13 от последните 14 тримесечия, въпреки сериозните средства похарчени за придобивания.
Перспективите, които компанията очертава за цялата година, са за печалба на акция между 3,53 долара и 3,73 долара. HP изтъква, че силният долар се е отразил сериозно на перспективите пред компанията. Анализаторите обаче очакваха печалба за финансовата 2015 г. от над 3,90 долара на акция.
Рос Гербър, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management, също коментира ситуацията, в която се намира HP. По думите му бъдещето на технологиите не е в производството на компютри, защото хората си купуват нов компютър на всеки 3-4 или 5 години. Бъдещето е в социалните медии, в интернет, а  HP е извън тази сфера. Затова Гербър не инвестира в компанията.

Вижте ексклузивното интервю на Дориана Ранкова от Инвестбук с Жан-Пол Вагнер, старши вицепрезидент на Hewlett Packard, излъчено на 18 март 2015.