България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учените от БАН ще излязат отново на протест на 16 ноември

Това заяви в "България сутрин" директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Илия Тодев

03.11.2016 | 09:38 Редактор: Мария Аладжова
Учените от БАН ще излязат отново на протест на 16 ноември
Учените от БАН ще излязат отново на протест на 16 ноември

Според официалните сведения средната брутна заплата на един професор от БАН е 922 лева, на доцент - 776 лева, а възнаграждението на един главен асистент възлиза на 598 лева. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Илия Тодев.

Заедно с Камен Колев от Българската стопанска камара, двамата коментираха провелия се преди дни протест на учените от Академията.

"Изчисленията сочат, че средната заплата в БАН е с 200 лева по-малко за средната за страната", посочи Тодев.

"Планира се на 16 ноеври нов протест на Академията, който ще бъде цивилизован и академичен. Ние ще искаме да обединим обществото. Дано не се случи като в известното стихотворение на ЮНЕСКО, в което красивите и силни думи падат и умират в ушите на глухите", добави професорът.

Той изрази несъгласие с изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че пари ще се отпускат за проекти, а не за структури. Тодев даде пример с Франция, където учените от аналогичния със структурата на БАН научен център, получават високи възнаграждения, а проектите са допълнителна възможност за изява и доход.

А според Камен Колев учените в България имат не малки шансове за реализация, благодарение на научните програми и фондове. 

"Тези, които успеят да се прикачат към тези програми, успеят успешно да кандидатстват, те могат да получават доста по-добри възнаграждения. Необходими са фокусиране и активност", подчерта той. 

"Годишно около 300 млн. заделя бизнеса за научни изследвания, но ако говорим за бюджета за следващата година, включително и за парите за наука, хронична слабост е това, че липсват цели какво целим с разпределянето на образно казано тази банциа от 37 млрд. за сигурност, здравеопазване и научни изследвания. Не само, че липсват тези цели, но липса и механизъм, по който обществото да следи дали се постигат", коментира още Колев.