България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инициатива срещу консумацията на алкохол от децата

Проблемът е ранното опитване на алкохол, казват от асоциацията "Спиритс- България" пред Bulgaria ON AIR

05.10.2016 | 09:50 Редактор: Луиза Божинова
Инициатива срещу консумацията на алкохол от децата

"Родителски срещи в бар - малки разговори на големи теми". Това е поредната инициатива за ранна превенция на децата по повод употребата на алкохол. Организаторите на кампанията Ралица Скорчева, председател на асоциацията "Спиритс- България" и Мирослава Симова, член на Управителния съвет гостуваха в предаването 'България сутрин".

"За четвърта поредна година ще разговаряме с класните ръководители и психолозите в учебните заведения на четвъртокласниците, защото на тази възраст децата проявяват любопитство към забранените неща", каза Скорчева в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. "Ние инициираме разговора с класните ръководители, а те канят родителите на тези деца на родителска среща в бар. Най-важното е после родителите да проведа разговор с децата си", обясни тя.

"С това, че не се крие темата, а открито родителят я подхваща с детето си, резултатът е чудесен, защото в един момент забраненият плод се превръща в нещо, което се обсъжда съвсем свободно в семейната среда", допълни Мирослава Симова пред Bulgaria ON AIR.

Симова сподели, че заедно с психолог, учител и журналист са разработили инструментариум за класния ръководител - с какви предложения да се тръгне към родителите, какво да подхванат като тема, как да разговарят.

"По последните проучвания на Световната здравна организация, проблемът с консумацията на алкохол на непълнолетните в България не е голям. Друго се наблюдава при нас - ранното опитване на алкохол", посочи Скорчева.

Вижте още във видеото: