България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Е. Петрова: Ще има възмездие за убийството на 18-годишния Тодор от Враца

Ненамирането на едно веществено доказателство по никакъв начин не бива да притеснява обществото, че престъплението ще остане недоказано

15.01.2016 | 10:01 Редактор: Ирина Георгиева
Е. Петрова: Ще има възмездие за убийството на 18-годишния Тодор от Враца

Ненамирането на едно веществено доказателство по никакъв начин не бива да притеснява обществото, че престъплението във Враца ще остане недоказано. Това коментира адвокатът Елена Петрова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод информацията, че убитият 18-годишен Тодор е държал метален бокс. По думите й към момента има достатъчно свидетели, иззети от местопрестъплението други веществени доказателства, назначени са многобройни експертизи - първа, втора от най-компетентните вещи лица в България, съдебни медици, така че този бокс по никакъв начин не може да доведе до извода, че убийството няма да остане недоказано.

"Към момента Прокуратурата е предприела най-обоснованото и правилно обвинение - това е умишлено убийство по хулигански подбуди като същото и най-тежкото, предвидено по българския наказателен кодекс - по-тежко не съществува. Поради, което считам, че към момента няма основание да се приеме, че по делото не се работи и не се повдигат обвинения адекватни на събраните доказателства и на установените факти." - обясни Петрова.

Още по темата

Има основание обществото да е разгневено, но прокуратурата не решава обвиненията на база общественото мнение, а на база доказателства, отбеляза адвокатката.

"Събраните доказателства наложиха и по-тежкото обвинение. Първоначалното обвинение беше наистина възможно най-лекото, тъй като предвижда до 5 години лишаване от свобода, което дори по българския наказателен кодекс не се води тежко умишлено престъпление, тъй като тежко става, когато се предвижда над 5 години лишаване от свобода." - коментира Петрова.

Установени са 28 наранявания по тялото на починалото момче - самият брой и това, че са насочени към жизненоважни органи - това са обстоятелствата, които Прокуратурата е взела предвид, за да приеме, че убийството е умишлено, обясни експертът. По думите й за умисъла се съди не по заявлението на едно лице дали е искало да настъпи смъртта на пострадалия или не, а се съди по неговите обективни действия.

"В случая какви са обективните действия? Удари, които са изключително многобройни по жизненоважни органи на тялото и със значителна сила и интензитет. Тези обстоятелства накуп водят до извода за наличие на умисъл, защото няма как при тези обстоятелства, поведение и отношение към пострадалия с едно извинение да се приеме, че няма умишлено убийство." - добави Петрова.

Прокуратурата не работи под натиск, смята Петрова.

"Смисълът за изпращането на достатъчен брой прокурори е за да се достигне до най-квалифицирания правен извод, защото без да се подценяват компетентните органи във Враца, във Върховна касационна прокуратура работят най-компетентните, най-опитните и най-квалифицираните прокурори." - заяви Петрова.

Ще има възмездие за смъртта на 18-годишното момче, категорична е Петрова. По думите й за това говори повдигането на по-тежко обвинение и работата на квалифицираните кадри.

"Всички живеем в една държава и осъществяваме дейността си със желанието да бъдем свободни и спокойни. Самият факт, че посред бял ден, че в центъра на един окръжен град може да се случи подобно нещо е изключително много притеснително. Тук е и ролята на другите органи, освен юристите." - добави Петрова.