България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мартина Ганчева: Клаус Йоханис е много скромен и точен в работата си

Автобиографията на Клаус Йоханис в превод на Мартина Ганчева вече може да се купи на българския пазар

11.01.2016 | 15:25 Редактор: Ирина Георгиева
Мартина Ганчева: Клаус Йоханис е много скромен и точен в работата си

Автобиографията на новия румънски президент Клаус Йоханис вече може да се купи на българския пазар, съобщи водещата на предаването Днес Мартина Ганчева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите й книгата неслучайно се казва "Стъпка по стъпка", защото в нея държавният глава на Румъния се опитва да очертае правилните стъпки при управлението на един кмет, а впоследствие на управлението на един държавен глава.

"Факт е че ролята на държавния глава в Румъния е важна. Той активно участва в политическия живот и често това става повод за конфронтация с премиера. Знаем, че цели 10 години Виктор Понта беше в непрекъснат разнобой с тогавашния държавен глава Траян Бъсеску. Още, когато стъпваше в длъжност Клаус Йоханис се опита да даде заявка, че ще се опита да стои далеч от всичките тези политически интриги и конфликти. Той неведнъж е казвал, че това не би се отразило добре на управлението на страната." - обясни Ганчева.

Клаус Йоханис винаги стои встрани от страната на прожекторите, отбеляза журналистката. Тя поясни, че той не е особено активен в медийните си изяви, рядко дава интервюта и се ангажира с конкретни политически оценки към дадени партии.

Думичката "корупция" фигурира в автобиографията на Йоханис, но държавният глава се опитва да се разграничи, коментира Мартина. По думите й той пише така: "Когато станах кмет бях аутсайдер. Казваха ми, че ще издържа само няколко месеца преди да стана корумпиран, да се присъединя към някоя политическа партия и се откажа от кметството. Е, не станах корумпиран, в политическа партия не влязох преди 2013г. и нямаше причина да си тръгна от Общината. Мисля, че станах добър кмет."

Сам по себе си Клаус Йоханис е много нетипичен, смята Ганчева. 

"Това е една от причините да се наемем да осъществим този проект заедно с издателство Ciela от българска страна. От румънска страна много помогнаха колегите от издателство Curtea Veche Publishing и Institutul Liberal I.C. Bratianu. Те ни подкрепиха, за да стане тази книга факт. Личността на Йоханис ме впечатлява, защото за една такава мащабна политическа сцена е нереално човек да е скромен, да се разграничава от корупцията, да се разграничава от интригите. За Йоханис е интересно да се знае, че той е имал много скромно и бедно детство. Живеел е в тясно помещение, заедно със сестра си, с родителите си, баба му и дядо му. Непрекъснато се местели. Той е много скромен и много точен в работата си." - коментира Ганчева.

Йоханис спечели изборите, защото е различен, смята журналистката. По думите й румънският държавен глава се различава от всичко, "което сме наблюдавали в Румъния през последните години".

"Не случайно на гърба на книгата припомняме, че германец крал Карл I създаде модерна Румъния. Той е този, който въведе либералната конституция. Фердинанд I - крал на Румъния също е бил германец. Може би има закономерност." - припомни Ганчева.

Румънците разчитат и на контактите на Йоханис, защото той е в много добри отношения с германския канцлер Ангела Меркел, отбеляза журналистката. Тя допълни, че румънският президент непрекъснато контактува с дипломати, а Румъния винаги е едни гърди пред България, заради силната подкрепа не само от Германия, а и от Франция.

"Румънците имат смелостта да започнат с борбата срещу корупцията. Ето виждаме, че тежката ръка на прокурорите попада на политици на абсолютно всички полюси в политическата система в Румъния. Без значение дали е червено или синьо, дясно или ляво - непрекъснато текат дела, а някои приключват с конкретни присъди. Дори самият Виктор Понта попадна под ударите. Клаус Йоханис още от първия си мандат е може би единственият кмет, който ходи и инспектира всяка една строителна площадка. Ходи с един тефтер, записва си проблемите и после намира решението, а не просто да фигурира там в пространството." - подчерта Ганчева.

Продължението на книгата "Първа стъпка" ще бъде още по-атрактивна за българския читател, защото се фокусира върху първите месеци, когато Йоханис е бил избран за президент, докато автобиографията му по-скоро би послужила като настолно четиво за един кмет, то тази книга вече би могла да послужи и на президента, прогнозира Ганчева.