България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Иванов: Проектът "Набуко" беше спрян под огромния руски натиск

По думите му проектът е спрян "безумно", без да се оцени ситуацията

06.03.2015 | 10:27 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Иванов: Проектът

Проектът "Набуко" е замразен преди две години под огромния руски натиск. Тази позиция изказа енергийният експерт Димитър Иванов в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му проектът е спрян "безумно", без да се оцени ситуацията. Според него рестартирането на енергийния проект "Набуко" изглежда все по-реално в контекста на задълбочаващата се криза между Русия и Украйна и създадения Европейския енергиен съюз

"Завчера беше у нас министър-председателят на Азербайджан, който съобщи, че в Шах Дениз имат около 1 трилион кубически метра газ, а общите запаси, с които Азербайджан разполага са 2 млрд. и половина трилиона кубически метра. Това представлява 5-годишната консумация на целия ЕС. Това би трябвало да бъде една много последователна цел - азерски газ, който понастоящем не влиза в Европа практически, трябва да вземем един дял от порядъка на 10-15-20%. Там има един сериозен проблем със статута на Каспийско море, защото от другата страна е Туркменистан, който се счита, че в пъти повече притежава газови запаси, така че това направление спокойно може да стане източник на един не малък дял в Европа." - обясни Иванов.

Ситуацията в Русия е екстремна не само в политически и енергиен смисъл, а защото се води и война, коментира Иванов. Според него именно в условията на война и в условията на задълбочаваща се икономическа криза, която най-силно удря руската федерация, решенията се взимат по един неособен логичен начин или израз на безпомощност и в този смисъл е много трудно да се определи какво ще стане.

"Енергетиката е много силен коз за оцеляването на Русия. Той не е само средство за натиск. Ако Путин и управляващите в Кремъл не си дадат сметка, че те трябва да балансират възможността на Русия, за да съществува и за да се развива. И енергетиката е важна за това. Всичко е възможно при това ръководство и при тази политика на Русия, но е малко вероятно да посегнат и на последния си шанс, които са енергийните доставки." - заяви енергийният експерт.

Един от големите приоритети за ЕС остава енергийната сигурност, диверсификацията и намаляване на зависимостта от руски газ, подчерта Иванов.

"Като такъв източник за алтернатива са разглеждани газовите възможности на първо място на Азербайджан от страна на Каспийския басейн и след това в посока на Туркменистан. В този смисъл напълно е реалистично да се възобнови това, което беше спряно преди проекта "Набуко"." - обясни енергийният експерт.

Чуйте коментара на Димитър Иванов за новите енергийни перспективи пред България в следващото видео: