България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Ненков: Проблемите в съдебната система се задълбочават

Въпросът е дали съдебната реформа не е удобно прикритие за други намерения, реторично попита Ненков

19.02.2015 | 10:59 Редактор: Ирина Георгиева
Румен Ненков: Проблемите в съдебната система се задълбочават

Кризата в съдебната система е реалност и тя се задълбочава, независимо от това, че всички нови управляващи говорят за съдебна реформа. Това мнение изрази конституционният съдия Румен Ненков в Сутрешния блок на България Он Ер. Въпросът е дали съдебната реформа не е удобно прикритие за други намерения, реторично попита Ненков.

"Думата "реформа" е силно обезценена, то тогава се поставя въпросът дали това не е една удобна тема и едно удобно прикритие за действителните намерения, защото говорихме много за реформа, но в крайна сметка скритата цел на всички управляващи до сега беше да си осигурят един комфорт в съдебната власт чрез такива кадрови решения, които да бъдат изгодни за тях. Разбира се, аз смятам, че послушникът е послушен на всеки силен на деня, така че предателството е много често срещано явление. " - смята съдия Ненков.

Конституционният съдия е разтревожен от последните съдебни актове, които е прочел.

"Печалното за мен е друго – аз много чета съдебни актове. Създаде се и то политиците създадоха това впечатление, че съдебните актове не подлежат на критика – напротив, здравословно за съдебната система е да се критикуват, особено след като влезнат в сила. Защото ние позволяваме на френския посланик да се изказва, преди дори да е проверено нещо за гнилите ябълки, но едва ли не като табу се счита да се критикува съдебен акт. Съдебните актове обаче, тези които чета напоследък, ме тревожат. Защото показват, че като че ли политиците са успели да развалят и съдиите, защото и съдиите вече започват да играят с това да се харесат на мнозинството. Te изоставят онова идеалистично отношение към правото, което би трябвало да са придобили в университета и се отдалечават от справедливостта, която очакват хората." - заяви съдия Ненков.

Добрият съдия е много зависим, а именно от закона, подчерта съдия Ненков. Според него, ако не се осъзнае какво трябва да се постигне, до никъде няма да се стигне.

Чуйте коментара на Румен Ненков за реформата в съдебната система в следващия видео материал: