България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Воденичаров: Нужно е да се демонополизира НЗОК

Процесът може да отнеме една, максимум две години, смята експертът

29.01.2015 | 10:32 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Воденичаров: Нужно е да се демонополизира НЗОК

Нужно е да се демонополизира НЗОК и да се направят повече стъпки към демократизиране на системата. Тази позиция застъпи експертът по здравен мениджмънт проф. Цекомир Воденичаров в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него реформата, която предвижда също така три пакета за здравна помощ – спешен, базов и допълнителен, е в положителна посока.

"Нашите слаби места се коренят в слабостта на нашата система - тя произвежда крайните резултати, функционирането на системата. Всеки, който се опитва да реформира една система първо трябва да я децентрализира и демонополизира, тоест да я демократизира, за да се създаде възможност предприемаческият дух да бъде изведен на преден план." - коментира д-р Воденичаров. 

Здравната каса да се демонополизира, подчерта д-р Воденичаров. 

"Извеждане на НЗОК не като монополен фонд и оператор, а само като оператор на здравни вноски. На второ място равнопоставяне на НЗОК като застрахователните компании - да мислим за пълна демонополизация. Всичко зависи от това какви цели са си поставили управляващите и дали следващите ще продължат. Всичко това може да се направи в рамките на една, максимум на две години, при условие, че имаме воля да извървим този път. И обратно - ако се види, че няма достатъчно воля, за да се извърви този път, нещата ще спрат до някъде и ще бъдат прехвърлени на следващите, които да се оправят и да могат да се върнат към първоначалната стъпка. Нямаме никакви гаранции как ще продължат нещата." - обясни експертът.

Българите, които години наред не са плащали здравни вноски, трябва да го направят, категоричен е д-р Воденичаров.

"Безплатно здравеопазване няма - всяко нещо има своята цена." - отбеляза експертът.

На всички нива изискането на определени компетенции в областта на здравния мениджмънт трябва да стане задължителен и неотменим елемент, допълни д-р Воденичаров

"Една от стъпките да се избират ръководители на болнични заведения, която във все по-голяма степен започва да се спазва е да им се изискват някакви документи, които да лигетимират техните познания в областта на здравния мениджмънт и икономиката на здравеопазването и т.н., което е много положителна стъпка. Тя трябва да стане положителна стъпка не само за ръководителите на болнични заведения, но и за ръководителите на отделения вътре в самите болници." - коментира експертът.

Според д-р Воденичаров всички видове рейтинг на болничните заведения са добре дошли, стига да отговарят на определени критерии - обективност, кой ги прави, от какви изходни позиции. Добра идея, но трябва да се гарантира обективност, иначе може да има много лоши последици, допълни той.

Чуйте коментара на проф. Цекомир Воденичаров за здравните грижи у нас в следващия видео материал: