България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нужно е да се продължи либерализацията на електроенергийния пазар, смята доц. Колев

Голяма част от ВЕИ-инсталациите трябва да излязат на свободния пазар, коментира експертът

27.01.2015 | 10:29 Редактор: Ирина Георгиева
Нужно е да се продължи либерализацията на електроенергийния пазар, смята доц. Колев

Процесът на либерализация на електроенергийния пазар трябва да продължи, а електрическата енергия да се продава точно толкова, колкото струва. Тази теза застъпи бившият изпълнителен директор на електроенергийния системен оператор доц. Валентин Колев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него и останалите стопански потребители е нужно да излязат на свободния пазар, следвани от битовите абонати.

"Голяма част от ВЕИ-инсталациите вече са изплатени и трябва да излязат на свободния пазар. Вече не е необходимо да се плаща тази преференциална цена. Същото нещо се отнася и за кафявата енергия и за централите с дългосрочни договори. Процесът трябва да стартира с излизане на свободния пазар на тези централи, на тези производители, които до сега са получавали преференциални цени." - обясни доц. Колев.

Ако тези процеси стартират не би трябвало да има шоково поскъпване на цената на тока, смята експертът. Той е категоричен, че цената на електрическата енергия трябва да се продава толкова, колкото струва.

"Истината е, че повече от 10 години всъщност, за да се потиска цената на електрическата енергия за битови потребители се увеличаваше цената за стопанските потребители. Сега стопанските потребители са на свободния пазар по-голямата част. На свободния пазар те, както битовите потребители дължат цената задължения към обществото, в която се включват всички разходи за зелена, кафява енергия и онези така наречени невъзтановяеми разходи. Това беше неправилно използвано понятие - това е за разликата между базисната цена и цената, на която НЕК изкупува електрическа енергия от централите с дългосрочни договори. Този дисбаланс трябва да бъде поправен. В пазарни условия не могат да се поставят тавани." - коментира доц. Колев.

По това време на годината се консумира най-много електрическа енергия и по-високите сметки за ток са нещо нормално, смята експертът. 

"Голяма част от така наречените актове, които ДКЕВР прави, не са достатъчни, за да стане възможно отнемането на лицензи. Лицензията на тези разпределителните дружества е свързана с разпределението и продажбата на електрическа енергия на крайни потребители, така че са необходими тежки нарушения и неизпълнение на лицензионната дейност, за да се достигне за отнемане на лицензи. Не е ясно какво ще стане, ако бъде отнет лиценза на едно дружество, което е собственик на мрежата." - допълни доц. Колев.

Чуйте коментара на доц. Валентин Колев за старите проблеми и новите решения в енергетиката в следващия видео материал: