България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Грозев: Дипломатическите визити у нас са за засилване на мерките срещу тероризма

На срещите ще бъдат обсъдени и редица икономически въпроси

14.01.2015 | 12:25 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Грозев: Дипломатическите визити у нас са за засилване на мерките срещу тероризма

Дипломатическите визити в България, на външния министър на Велкобритания Филип Хамънд, на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбер, са най-вече заради засилване на мерките срещу тероризма. Това прогнозира американистът доц. Костадин Грозев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него на срещите ще бъдат обсъдени и редица икономически въпроси.

Посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас е част от световната му визита, смята доц. Грозев.

"По-широк кръг от проблеми, свързани основно с трансатлантическите отношения, с отношенията между стара и нова Европа, с отношенията от двете страни на Атлантика. И затова виждаме различни проекции на тези въпроси. Очевидно икономическият дневен ред на визитата на Кери е много значителен. Аз тука виждам една проекция и връзка с преговорите за трансатлантическото инвестиционно и търговско партньорство. Това е най-важният проблем, който стои в момента в икономическите отношения между ЕС и САЩ." - коментира доц. Грозев.

Според експерта това не са разговори, които ще завършат с документи, това не са официални посещения, свързани с подписване на предварително подготвени договори върху, които е работено с години, а става дума за текуща политика и текуща дипломация.

Чуйте: