България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всеки проблем в правосъдната система може да бъде оценен като автогол, смята Антон Станков

Случаят с откраднатите тефтерчета на Златанов съвсем не е единствен

17.11.2014 | 12:45 Редактор: Ирина Георгиева
Всеки проблем в правосъдната система може да бъде оценен като автогол, смята Антон Станков

Всеки един проблем в правосъдната системата може да бъде оценен като автогол и това би било добре, защото означава самокритика. Това коментира бившият правосъден министър от 2001 до 2005 Антон Станков в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него част от затрудненията могат да бъдат разрешени чрез отстраняването на определени хора и поемането на отговорност от тях, но по-добрият вариант е да се намерят самите трудности и да се работи директно по отстраняването им. Говори се обаче за разрешаване на проблеми в структурната и кадровата власт, а те са по-важните, подчерта Станков.

Бившият правосъден министър и настоящ съдия Антон Станков коментира, че случаят с изчезналите или откраднати тефтерчета на Златанов съвсем не е единствен по рода си случай в съдебната система.

"За съжаление, не е единствен случай в съдебната система изчезването на доказателства. И тук бих обърнал внимание върху един подценяван сектор – гражданското и търговско правосъдие. Много често там има уникални писмени доказателства, които са в един екземпляр и например практиката такива неща да изчезват не е единичен случай.“ - обясни Станков.

Нужно е да се търсят принципни решения за дългосрочно разрешаване на проблемите в съдебната система, смята Станков.

"Не е хубаво да се прави реформа въпреки съдебната система. Нормално е да има съпротива от вътре, но прекаленият ентусиазъм на реформаторите би могъл да създаде горчивото усещане, че се търсят персонални, а не принципни решения, които дългосрочно ще решават проблеми." - допълни Станков.

Идеята във ВСС да има една част, която да е от прокурори и една част, която да е от съдии, е добра, смята Станков. 

"Идеята е добра и отдавна стои в средите, които практикуват право, защото съдът е специфичен със своята независимост като част от съдебната власт - участието на прокурори при избора на съдии, зависимостта на съдии от кадровото си израстване от прокурори, поставя въпроси дали не е накърнена независимостта на съда." - допълни Станков.

Чуйте:

Антон Станков е юрист, политик, министър на правосъдието на Р България от 2001 до 2005 г. и председател на ВСС за същия период. Член на политическия съвет на НДСВ от 3 юни 2007 г.