България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инж. Христо Казанджиев: Газовата криза от 2009 г. може да се повтори тази зима

Страната ни е много по-неподготвена да се справи с газовата криза, отколкото преди 5 години

22.10.2014 | 12:26 Редактор: Ирина Георгиева
Инж. Христо Казанджиев: Газовата криза от 2009 г. може да се повтори тази зима

Има реална вероятност газовата криза от 2009 година да се повтори у нас и тази зима. Това заяви енергийния експерт инж. Христо Казанджиев в ефира на Сутрешния блок на България Oн Ер, след неуспешните преговори за цената на газовите доставки между Украйна и Русия. Според него, сега страната ни е много по-неподготвена да се справи с газовата криза, отколкото преди 5 години.

България би била най-засегната от евентуална газова криза тази зима. Причината е, че за последните 5 години България не е развила междусистемни връзки за пренос на газ, а голяма част от започнатите са били изоставени. 

"Факт, е че спрямо 2009 година България е много по-неподготвена. По-лошото е това, че онова което беше в нашите възможности не се използва – за пример развитието на междусистемната връзка с Румъния – не тази, която е Русе - Гюргево, а тази която в момента съществува и се счита за ценна връзка. България не направи нищо за да я развие, за да се направи възможност за доставки на природен газ." - заяви Христо Казанджиев.

Като виновници за неизползваните ни енергийните ресурси, експерт Христо Казанджиев посочва правителствата от 2008-ма година до сега, включително и служебния кабинет. Пряк виновник, според енергийния експерт, е дъщерното дружество на БЕХ – Булгартрансгаз.

"За пет години той не намери никаква възможност тези проекти. Едва сега се работи по проекта за резерв на газопровод в Кулата - Гърция-България, все още не се водят преговори с Гърция, Турция, а големия проблем, че вината е на правителството, което блокира трансформацията на находище Галата в газово хранилище и в практически в настоящия момент България губи възможност за второ газово хранилище, защото добива от находището е възобновяем, което означава, че находището ще бъде увредено необратимо." - подчерта Казанджиев.

Именно неразвитите междусистемни връзки за пренос на газ на България ще попречат страната ни да изпълни едно от предложенията на ЕК - при евентуална газова криза България да заменя ток за природен газ за определен период от време. Според Казанджиев обаче това е трудно осъществимо. Няма възможност за обмен, защото няма изградени газови връзки към страните, които имат нужда съответно от електроенергия.

Енергийният експерт посочи и други причини заради, които може да се стигне до газова криза, подобна на тази от преди пет години.

"Първата причина е, че Русия във всички случаи ще демонстрира на ЕС важността на Южен поток, поради ненадежността на Украйна като транзитираща страна. Всъщност това беше споменато и от президента Путин, който спомена преди известно време, че газовите доставки за Европа ше бъдат прекратени от Украйна, ако тя продължи да краде природен газ, каквато практика имапе преди известно време." - коментира Казанджиев.

"Втората причина, поради която е възможна газова криза е фактът, че преговорите между Русия и Украйна със съдействието на ЕС протича твърде трудно, поради факта, че Украйна при тези обстоятелства, при които в момента се развиват преговорите следва да понесе огромна тежест и най-вече потребителите на природен газ в Украйна, което е политически трудно приемливо, но е логично." - допълни Казанджиев. 

Чуйте пълния коментар на енергийния експерт в следващия видео материал:

Христо Казанджиев е роден на 30 април 1950 г., пише vsekiden.com. Завършил е висшето си образование в Минно-геоложкия институт със специалност „Инженер по търсене и проучване на полезни изкопаеми – нефт и газ“. Има няколко специализации, свързани с добива на минерални суровини, а от 2002 г. до 2009 г. е бил директор на дирекция в икономическото министерство.