България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Николай Недялков: От технологична гледна точка няма пречки да се реализира електронното гласуване у нас

21.10.2014 | 00:00 Редактор: Ирина Георгиева
Николай Недялков: От технологична гледна точка няма пречки да се реализира електронното гласуване у нас

От технологична гледна точка няма пречки да се реализира електронното гласуване в България. Това коментира експертът по информационна сигурност Николай Недялков в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него възможно е да възникнат предимно юридически пречки и е нужно да се направят промени и в други инфоамационни инфраструктури. 

"Това е бизнес, който ни интересува. Реално погледнато, ние сме единствената държавна компания, която се занимва с информационни технологии и имаме ифинитет към компютърната обработка на избори и сме запознати до някъде с процеса. От технологична гледна точка няма пречки това да се реализира, защото вече е реализирано от две държави като Естония и Швейцария. Тук обаче въпросът е в уредба на самата държава - какви принципи са заложени и как може да се регулира едно такова взаимодействие между хората и държавата като процес." - обясни Недялков.

Посланикът на новите технологии в България Гергана Паси анонсира дискусия с гражданското общество, експерти и юристи в областта - Възможен ли е разговорът за електронно гласуване в България.

"Електронното гласуване не е гласуване, което ще подмени традиционния способ на гласуване и може би ще даде възможност на хора, предимно млади и зад граница, възпрепятствани да отидат да гласуват - да го направят. " - обясни Паси.

Чуйте пълния коментар:

Гергана Христова Паси е родена на 14 юни 1973 г. в Пловдив, по-известна в политическия живот е като Гергана Грънчарова, посочва personi.dir.bg. Завършва английската езикова гимназия „Георги Кирков“ в родния си град през 1992 година. През 1997 година става магистър по “Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Юрист. Народен представител от 2001-ва и през 2005-та, от 2004-та заместник-министър на външните работи, говорител на МВнР 2004-2005-та. Министър по европейските въпроси от 2007-ма.

Николай Недялков е завършил специалност "Информатика и електронен бизнес" във Факултета по математика и информатика на Софийски университет "Св. Климент Охридски", където в момента преподава.Това пишат от karieri.bg. През 2004 г. основава Асоциацията за информационна сигурност, в която днес членуват над 400 специалисти. В същата година е отличен от президента на България с грамота "Джон Атанасов" за цялостен принос за развитие на IT обществото.