България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Калоян Стайков: Да се повиши доверието на работещи и работодатели в пенсионната систем

Най-добрият вариант е съществуващите дефицити да не се покриват с текущи средства

21.10.2014 | 12:53 Редактор: Ирина Георгиева
Калоян Стайков: Да се повиши доверието на работещи и работодатели в пенсионната систем

Трябва да се повиши доверието на работещи и работодатели в пенсионната система – само така тя ще продължи да работи. В противен случай рискуваме разширяване на сивия сектор. Това коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика в Сутрешния блок на България Он Ер.

Според Стайков най-добрият вариант за подобряване на системата е съществуващите дефицити да не се покриват с текущи средства, а да има натрупан фонд.

"Хората не са сигурни какво точно се случва, ако се работи в посока подобряване на доверието, ако работещите и работодателите виждат смисъл да се осигуряват тогава може да се говори за промяна в самите вноски, тоест да кажеш на човек, който ти вярва - "Виж имаме финансови проблеми и заради това трябва да увеличим вноската, за да продължи да работи тази система, в която ти вярваш, доволен си и т.н." Ако това не се случи новите и по-високи осигуровки ще доведат до по-висок сив сектор, до недеклариране на заетост доход и няма да постигне желания ефект, а напротив - ще има точно обратният ефект." - смята Стайков.

Всяко решение зависи от политиците и това е изключително опасно, заяви Стайков.

"Точно в тази посока трябва да се върви - ако има проблем с приходите и е необходимо бюджетът да довнася пари значи системата не работи такава, каквато е, тоест създадената система на разхода покривна пенсионна система трябва да бъде променена, тоест посоката на мислене трябва да е в тази посока, а не да се мисли от къде да вземем допълнително средства, за да може да продължим да поддържаме една система, която не работи, една счупена система." - обясни експертът.

Калоян Стайков, икономист от Института за пазарна икономика /ИПИ/, специалист във финансови системи, публични финанси, макроикономика,

ИПИ е официално регистриран като неправителствена организация на 15 март 1993 г.