България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Живко Георгиев: ГЕРБ ще състави кабинет- вероятно на малцинството

ДПС ще подкрепи негласно кабинет на ГЕРБ, но БСП, АБВ и АТАКА ще бъдат опозиция

13.10.2014 | 10:42 Редактор: Ирина Георгиева
Живко Георгиев: ГЕРБ ще състави кабинет- вероятно на малцинството

ГЕРБ ще състави кабинет, като най-вероятно ще бъде правителство на малцинството. Това прогнозира социологът Живко Георгиев в Сутрешния блок на България Он Ер по повод преговорите, които започват между ГЕРБ и БСП. Според него ДПС ще подкрепи негласно кабинет на ГЕРБ, но БСП ,АБВ и АТАКА ще бъдат опозиция.

"ГЕРБ няма интерес да демонстрира особено голям ентусиазъм около перспективата то да бъде ядро на следващия кабинет. Безспорно програма максима е да се осигури отговорна подкрепа и от други партиии коалиции, с които да сподели отговорност. Но за сега не се очертават много лесни подобни възможности." - обясни Георгиев.

Георгиев не пропусна да отбележе и варианта, че може да бъде формирано и коалиционно правителство. По негови думи обаче, това ще е реално правителство на ГЕРБ. С БСП могат да намерят общи точки, но категорично двете партии ще са в опозиция, категоричен е социологът. Той коментира и евентуалната коалиция ГЕРБ - РБ.

"Няма значение ГЕРБ и РБ какво ще решат, но те си остават конкуренти в дясното политическо пространство и политически опоненти.  Как ще управляват - част от РБ сравнително лесно, а другата по-скоро ще бъде вътрешна опозиция, ако има такава коалиция.Много е вероятно да има разцепление в РБ. Ще стане ясно в близката седмица-две." - заяви Георгиев.